‘Onderzoek op scholen naar steekpartijen’

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat het ministerie van Onderwijs onderzoek doet naar geweld op scholen naar aanleiding van vier steekpartijen in of rondom scholen in drie dagen tijd.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) zegt geschrokken te zijn, maar wil pas kijken of het veiligheidsbeleid voor scholen strenger moet, als ze door de onderwijsinspectie is geïnformeerd over de steekpartijen. De AOb vermoedt dat scholen de laatste jaren al meer aandacht besteden aan veiligheid. „We hebben niet het idee dat het aantal incidenten toeneemt; het is iets van alle tijden”, zegt een woordvoerder van de bond. „Maar vier steekincidenten in één week is wel erg veel. Het lijkt wel of het geweld zich heeft verhard.”

Zeker weten doet de onderwijsbond het niet, omdat er geen onderzoek is om op terug te vallen. „Elke keer dat zoiets gebeurd, roept dat vragen op. Komen dit soort incidenten meer voor dan vroeger of is het juist veiliger geworden? Zijn er streken waar deze incidenten meer voorkomen dan gemiddeld?” De bond hoopt dat er grondig onderzoek gedaan zal worden, en niet bijvoorbeeld alleen in de Randstad.

Gisteren deden zich kort na elkaar steekpartijen voor, in achtereenvolgens Amsterdam en Oss. Dinsdag gebeurde dat in Rotterdam, woensdag in Naaldwijk. In Amsterdam werd gistermorgen een 14-jarige scholier van het Marcanti College met een steekwond in zijn onderrug naar het ziekenhuis gebracht. Een 15-jarige medescholier werd later op de dag aanhouden.

De steekpartij in Oss had plaats bij de rijwielstalling van ROC De Leijgraaf. Het 18-jarige slachtoffer is geen leerling van de onderwijsinstelling. Hij werd opgenomen op de afdeling intensive care van het ziekenhuis. De 16-jarige verdachte is volgens de politie wel een leerling van de school.

De politie in Amsterdam hield vanmorgen een leerling aan van het Mediacollege in de Dintelstraat wegens bedreiging van een medeleerlinge met een mes of een schaar. Volgens een woordvoerder ging het om een „uit de hand gelopen ruzietje”, die door een docent in de kiem werd gesmoord.