Noord-Korea breekt nucleair overleg af vanwege 25 miljoen

Peking. De gesprekken over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma zijn gisteren in Peking afgebroken zonder dat enige vooruitgang is geboekt. De impasse wordt veroorzaakt door een geldbedrag van ongeveer 25 miljoen dollar dat overgemaakt moet worden aan Noord-Korea. Dat is nog steeds niet gebeurd. Al sinds maandag weigerde de Noord-Koreaanse gezant Kim Kye-gwan daarom verder te praten over het opgeven van Noord-Korea`s nucleaire ambities in ruil voor buitenlandse hulp. Onduidelijk is waarom de bedragen nog niet zijn overgeboekt naar Noord-Korea en hoe ernstig het afbreken van het overleg in Peking moet worden ingeschat. De partijen in het zogeheten zespartijenoverleg (de beide Korea`s, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en China) waren in Peking bijeen om te praten over het vervolg op de doorbraak die vorige maand werd bereikt over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernprogramma.