Meer dan alleen een dure spelcomputer

Vandaag start de verkoop van de PlayStation 3.

Deze spelcomputer kost 599 euro, maar wordt toch met verlies verkocht.

En dit kan de PS3 ook De geavanceerde Cell-processor en videokaart creëren spellen op een hoog grafisch niveau. Dankzij de opslagruimte van Blu-Ray kunnen spellen groter worden en meer details en variatie tonen. Draadloze netwerkverbinding en een ingebouwde webbrowser zijn standaard: je kunt mailen, surfen en YouTube bekijken op de tv. De PlayStation 3 werkt op Linux; je kunt er je eigen toetsenbord en een muis op aansluiten. Uitgebreide bespreking van de PlayStation op nrc.nl/hebben POUR ILLUSTRER : La PlayStation 3 de Sony arrive enfin en Europe (AVANT-PAPIER) Par Anne BEADE (FILES) The new PlayStation PS3 gaming console is on display at the Sony stand of the CeBIT computer, digital IT and telecommunications fair 15 March 2007 at the fair grounds in Hanover, central Germany. The PlayStation 3 will be launched in Europe 23 March 2007. AFP PHOTO FILES/JOHN MACDOUGALL/STF Playstation 3 AFP

Voor de gameliefhebbers die echt niet langer konden wachten begon vannacht de Europese verkoop van Sony’s nieuwe spelcomputer, de PlayStation 3. Van de vijftigduizend exemplaren die in de Benelux beschikbaar zijn, komen er maar tienduizend in de winkels te liggen; de meeste apparaten gaan meteen naar voorinschrijvers.

Folkert Langeveld van Sony Computer Entertainment verwacht geen leveringsproblemen. Het bedrijf hoopt dit voorjaar wereldwijd zes miljoen exemplaren verkocht te hebben. In Japan en de VS, waar de PlayStation 3, of PS3, najaar 2006 op de markt kwam, zijn meer dan twee miljoen spelcomputers verkocht. Ter vergelijking: de PlayStation 2 staat nu in 110 miljoen huis- en slaapkamers.

In verhouding met de concurrentie is de prijs van de nieuwe PlayStation fors. De Nintendo Wii kost 249 euro, een Xbox 360 met harde schijf kost 399 euro. Maar volgens Langeveld is de PS3 juist goedkoop: „Er zit een Blu-Ray speler in waarmee je films in high definition (HD, hoge kwaliteit) kunt bekijken. Als je die los koopt ben je meer dan duizend euro kwijt. In feite is de PlayStation 3 dus een heel goedkope Blu-Ray-speler. ”

Sony verkoopt de PS3 momenteel onder de kostprijs: het kost meer dan 600 euro om de geavanceerde processor en de Blu-Ray-speler te monteren. „Maar over de gehele levenscyclus verliezen we geen geld op de computer”, zegt Langeveld. „Binnen enkele jaren zijn de productiekosten lager door schaalvoordelen.” De techniek is tegen die tijd minder state of the art en dus veel goedkoper.

Sony verdient vooral aan de verkoop van spellen, die met een adviesprijs van 67 euro verkocht worden – evenveel als een PS2-spel. In de online winkel van de PlayStation zijn goedkopere spellen beschikbaar, voor 3 tot 10 euro. „Dat zijn ook eenvoudiger spelletjes waar je meteen lol aan beleeft en geen dertig uur speeltijd voor nodig hebt”, aldus Langeveld. Want iedereen – niet alleen ervaren gamers – moet zich op de PS3 thuis voelen. Het apparaat moet een digitaal centrum van de huiskamer worden, aansluitpunt voor mp3-spelers, foto’s van je digitale camera en een draadloze verbinding met internet.

Daarnaast is de PlayStation een belangrijke katalysator voor de markt van HD-films, de dvd-opvolgers die goed tot hun recht komen op een modern lcd- of plasma-scherm. Blu-Ray concurreert met het HD-DVD-formaat, dat onder meer als optie geleverd wordt bij de Xbox 360, de spelcomputer van Microsoft. Van de Xbox 360 zijn wereldwijd ruim tien miljoen exemplaren verkocht, maar die hebben lang niet allemaal de optionele HD-DVD speler.

Als de PlayStation 3 werkelijk zo snel verkoopt als Sony hoopt, is dat een belangrijke stap voor de Blu-Ray- groep, waaraan ook Philips, Samsung, Dell, HP en Apple deelnemen.

    • Marc Hijink