Magere stamppot

voor 2-3 personen:1 kg bloemige aardappels, geschild zout olijfolie extra vergine 200 g bindsla (Romaine), gewassen 120 g (of meer) pittige feta, in piepkleine blokjes 2-3 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

Onderstaande stamppot heeft geen kuiltje met jus, noch uitgebakken spekjes met uien en de rookworst is ook al afgeschaft. Kale boel zou je denken, maar het valt erg mee. De stamppot bestaat voor de helft uit half geblancheerde en voor de helft uit rauwe bladgroente. Andere ingrediënten zijn olijfolie en pittige feta (belegen) van schapenmelk die er tezamen voor zorgen dat het een voedzame, frisse en zeer smaakrijke stamppot is.

De bindsla en bloemige aardappels zijn bij iedere Marokkaanse of Turkse winkel verkrijgbaar, evenals de benodigde pittige feta en gladde peterselie; dus dat is makkelijk.

Bereiding: Snijd de aardappels in dikke plakken en kook ze in circa 9 minuten gaar in gezouten water. Gebruik het buitenste, donkergroene blad van de krop bindsla en bewaar het hart van de krop voor een andere moment. Bundel het gewassen blad, snijd de ‘krokante’ stelen in stukjes van circa 2 cm en snijd het groene blad in korte, smalle reepjes.

Houd stelen en blad van elkaar gescheiden. Kook de steelstukjes de laatste minuut mee met de aardappels. Giet alles af, vang het kookvocht op en doe aardappels en groente terug in de pan. Voeg hier 4 à 5 eetlepels olijfolie en een flinke scheut van het hete kookvocht aan toe en stamp alles met een groentestamper fijn. Stamp er vervolgens het rauwe donkergroene slablad door. Roer tot slot blokjes feta en peterselie door de stamppot en proef of het gerecht nog zout nodig heeft. Klaar.

Morgen: toverbalsoep

    • Florine Boucher