Koken met Tijn

Er was een tijd dat Tijn graag kok wilde worden. Hij zou een restaurantje openen en dan mocht ik elke dag bij hem komen eten, beloofde hij vaak terwijl we gezellig samen in de soep stonden te roeren of tuinbonen dopten. Inmiddels wil hij uitvinder worden en moet rond etenstijd altijd net een belangrijke tekening van een multifunctionele robot-vermomd-als-tyrannosaurus-rex afmaken. Alleen voor het bakken van taarten krijg ik hem nog aan het aanrecht.

Om in de taartenstemming te komen lezen we allebei graag in Het Taartenboek van Toon Tellegen. Over de taart van grind, algen en zachte modder die de kikker voor de walrus bakte, de watertaart die de grauwe gans op zijn verjaardag serveerde, en over de mislukte taart van de pad. Die laatste mislukte niet zo’n beetje. „De ene helft van de taart wilde niet rijzen, en de andere helft rees met zo’n snelheid dat de pad er met zijn volle gewicht op moest gaan liggen om het rijzen tegen te houden. Maar dat hielp niet. De rijzende taart wierp hem van zich af en viel vervolgens onder luid geraas over hem heen.”

De pad bakte een nieuwe taart. Maar die mislukte ook. „De nieuw geknede wanden van suiker en glazuur scheurden en room stroomde weg, terwijl dwarsbalken van honing braken en omvielen en de pad opnieuw bedolven.” Uiteindelijk gaf het niet dat de taart mislukte, want de andere dieren vonden hem toch wel lekker. Ze begaven zich „in de ruïnes van de mislukte taart en aten de zoete resten op. Sommigen werden bedolven onder instortende honing, verdwaalden in bergen dampende suiker of werden meegesleurd door geschifte room. Maar dat vonden ze niet erg.”

Tijdens het lezen zie ik de S van suiker als dollartekentjes verschijnen in de ogen van mijn zoon. „Zullen we samen die taart maken, mam?” Bij elk verhaal van Tellegen heeft Henja Schneider een passend recept geschreven. Haar taarten zijn ontzettend knap bedacht, maar met de meeste ben je al snel een paar uur zoet. En ik moet mijn koffer nog pakken voor mijn reis naar Thailand. „Ik denk dat je de mislukte taart wel alleen aan kan, Tijn.”

De mislukte taart bestaat uit twee onderdelen: apentaartjes en kaas-met-koek. Als je die twee een beetje slordig en door elkaar op een hele deftige taartschaal legt, ziet het er lekker mislukt uit.

Voor de apentaartjes heb je nodig:

mariakaakjes

zachte roomboter

chocoladeflikken

1 Besmeer de mariakaakjes met boter. 2 Leg er een chocoladeflik op.

Voor de kaas-met-koek heb je nodig:

sneetjes ontbijtkoek

zachte roomboter

plakjes jonge kaas die net zo groot zijn als de sneetjes ontbijtkoek

1 Besmeer de ontbijtkoek met boter. 2 Leg er de plakjes kaas op.

Hoe is het koken met kinderen bevallen? Laat het me weten op www.nrc.nl/kokenetc.

    • Anneke Vreugdenhil