Investeerder wil divisie Wolters

Wolters Kluwer wil zijn educatieve divisie, uitgever van onder meer de Bosatlas, verkopen aan een Britse investeringsmaatschappij. De Nederlandse uitgeverij maakte vandaag bekend dat het in exclusieve onderhandeling is met private-equitybedrijf Bridgepoint Capital.

Wolters Kluwer verwacht een verkoopprijs tussen 750 en 775 miljoen euro. Dat is meer dan analisten verwachtten. De educatieve divisie boekte vorig jaar een omzet van 316 miljoen en heeft 1.450 medewerkers. Wolters Noordhoff, uitgever van de Bosatlas, maakt deel uit van de groep. Verder zijn er bedrijven in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Hongarije.

Wolters Kluwer wil al enige tijd af van zijn schoolboeken. Het concern maakte in september bekend dat de educatieve tak niet langer een kernactiviteit is. Wolters Kluwer wilde geen investeringen meer doen in online educatieve diensten, terwijl de markt vraagt om meer digitale leermiddelen. Vorige week viel de beslissing om de educatieve tak te verkopen. Wolters Kluwer is niet het enige uitgeefconcern dat zijn schoolboeken afstoot. Reed Elsevier en Thomson zetten recent hun educatieve divisies in de verkoop.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times en persbureau Reuters waren naast Bridgepoint Capital de Franse investeerder Wendel (eigenaar van educatieve uitgeverij Editis) en het Finse SanomaWSOY in de race voor de educatieve divisie van Wolters. Sanoma is onder meer eigenaar van de Nederlandse schoolboekenuitgeverij Malmberg. Een woordvoerder van Wolters Kluwer wil dat niet bevestigen. Evenmin is bekend wanneer Wolters Kluwer en Bridgepoint Capital tot een definitief akkoord komen.

De Britse investeringsmaatschappij heeft belangen in mediabedrijven in Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk.