IJskoud de beste camera

Een camera hoor je niet te laten vallen, in het water te gooien of in de koelkast te vergeten. Maar het kan allemaal wel met een camera. En er op gaan staan mag ook.

Stijlvol en robuust, bestand tegen vallen, vrieskou en water.

Vóór het digitale tijdperk waren fotocamera’s (zelfs die voor amateurs) juweeltjes van fijnmechanisch vakmanschap. Maar wat vroeger uit metaal werd vervaardigd en met de hand geassembleerd, wordt nu door machines in elkaar geflanst. En het metaal is vervangen door kunststof of kunststof met een dun metaallaagje.

Toch bestaan er uitzonderingen zoals de Olympus μ 770 SW (circa 420 euro). Dit piepkleine fotocameraatje (6×9×2 cm) voelt en oogt alsof het het afstudeerproject is van een topinstrumentmaker.

En bovendien is dit fotocameraatje bijna onverwoestbaar, het is bestand tegen een val van 1,5 meter, functioneert nog prima bij een temperatuur van -10 graden Celsius én is niet alleen waterproof, maar zelfs waterdicht tot een diepte van 10 meter. Dus het perfecte duikmaatje voor snorkelaars en sportduikers: ook omdat je kan kiezen uit vier speciale instellingen voor onderwaterfoto’s en op het heldere scherm wordt zelfs de waterdruk weergegeven. Voor degenen die de camera naar grotere diepten tot 40 meter willen meenemen, levert Olympus desgewenst een onderwaterhuis.

Maar de μ 770 is door zijn robuustheid ook geschikt voor actieve buitensporters die liever op land blijven zoals mountainbikers, bergbeklimmers of zelfs fotojournalisten die 24 uur per dag een kleine betrouwbare en degelijke camera op zak willen hebben. Het stijlvolle, metalen cameraatje heeft geen tas nodig en past gewoon in de broekzak. En ga je er per ongeluk op zitten of op staan? De camerabehuizing van de Olympus μ 770 kan een gewicht van 100 kilo weerstaan en zelfs na de huistest met 132 kilo gaf het apparaatje geen krimp. De ultieme uithoudingstest vond in de wasmachine plaats: fijnwasprogramma bij 40 graden Celsius, in de zak van een spijkerbroek.

De Olympus μ 770 SW is dus niet alleen een stoere en camera voor alle terreinen en alle weersomstandigheden die u ook nog eens op de stoeptegels kan laten vallen, maar hij levert ook mooie beelden op met een resolutie van 7,1 miljoen megapixels, is geschikt om eenvoudige filmopnamen met geluid te maken en heeft een extreem helder lcd-scherm van 6,4 cm.

Maar de camera heeft ook zijn beperkingen. Door de gladde afwerking is de camera niet met een uitschuifbare lens uitgerust, hierdoor is het optische zoombereik tot een factor 3 beperkt gebleven. De prijs van deze stoere lilliputter is niet beperkt gebleven, 419 euro, een factor 2 van het bedrag wat je voor een vergelijkbare camera betaalt die niet tegen vallen en water bestand is.

www.olympus.nl/consumer/29_mju_770_SW.htm

    • Ruud van Marion