Hond kwispelt rechts naar de baas

Kwispelen geeft een beeld van de emotionele toestand.

Naar een kat kwispelt een hond minder enthousiast.

Kwispelvoorkeur is op het oog niet direct te zien, omdat honden meestal te veel bewegen. Foto Rien Zilvold terheide 04-02-03 foto rien zilvold/nrc handelsblad Zilvold, Rien

Honden kwispelen met hun staart naar rechts als zij hun baasje zien en naar links als zij bijvoorbeeld een vreemde hond ontmoeten. Dat blijkt uit een videoanalyse van kwispelende honden door Italiaanse neurobiologen onder leiding van Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst. De resultaten verschijnen in Current Biology.

Het links of rechts kwispelen is volgens de onderzoekers een weerspiegeling van de emotionele toestand van de hond. De voorkeur voor links of rechts vindt zijn oorsprong in het verschil in functie van beide hersenhelften.

De onderzoekers testten dertig honden (15 reuen en 15 teefjes van verschillende rassen). De dieren werden in een ‘stemhokje’ geplaatst, waarbij ze van bovenaf gefilmd werden. De onderzoekers schoven vervolgens een luikje open waardoor de hond een minuut lang werd geconfronteerd met zijn baasje, een onbekende persoon, een onbekende dominante hond of een kat.

Beeldje voor beeldje bestudeerden de onderzoekers vervolgens de video-opnamen van het kwispelgedrag. Bij het zien van het baasje hadden de honden een duidelijke voorkeur voor rechts kwispelen en bij het zien van een vreemde voor links. In dat laatste geval was het kwispelen ook iets minder enthousiast. Bij de kat was het kwispelen nog minder vurig, en met een voorkeur voor rechts. De vreemde hond riep links kwispelen op.

Volgens de onderzoekers kwispelen honden rechts naar stimuli die zij willen benaderen en links naar stimuli die zij liever uit de weg willen gaan. Dit gegeven kan een handig hulpmiddel zijn voor hondenpsychologen, zij het dat de kwispelvoorkeur niet zo op het oog is te zien, omdat honden meestal te veel bewegen.

Een filmpje van het experiment is te zien: nrc.nl/wetenschap

    • Sander Voormolen