Het einde van een oorlog via de megafoon

David Grossman: De stem van Tamar.

Vertaald door H. Man. Lemniscaat, 415 blz. €14,50

****_

Een non ziet op een dag boven de muur een klein meisje verschijnen. Het meisje begint door een megafoon een lang verhaal te vertellen. Daarmee beëindigt ze hun oorlog om een boomgaard en begint er een vreemde vriendschap.

De non is een van de vele bijzondere mensen die de jongen Assaf tegenkomt in zijn zoektocht naar Tamar, het meisje van de muur. Of het meisje van de sterren. Of het meisje met de zangstem. Want Tamar heeft vele gedaanten in De stem van Tamar van de Israëlische schrijver David Grossman. Dit boek verscheen al in 2000 in Nederland en is nu als jeugdboek opnieuw uitgebracht in de Lemniscaat-serie In Between.

In Jeruzalem laat Assaf zich meesleuren door een zoekgeraakte hond, die hem hopelijk naar de eigenaar kan brengen. Zo komt Assaf op het spoor van Tamar, die zelf op een geheime missie ook door de stad waart. De roman beschrijft hoe Assaf en Tamar om elkaar heen draaien in steeds kleinere cirkels totdat... dat moet de lezer zelf maar ontdekken.

Die ontdekkingstocht is in de eerste helft van het boek wat moeizaam. De dialogen en handelingen zijn uitgesponnen, zodat bijvoorbeeld Assafs ontmoeting met de non erg lang duurt. Wat het verhaal dan gaande houdt is de fascinatie voor Tamar, over wie de lezer, in het spoor van Assaf, beetje bij beetje wordt ingelicht. Assaf wordt gedreven door het beeld van het meisje op de muur met de megafoon. ‘Eerlijk gezegd was hij een beetje bang voor meisjes die in staat waren op een ton te gaan staan’ – maar wel geboeid.

Gaandeweg komt Tamar dichterbij en wint het boek aan vaart. De wat trage en saaie jongen en het meisje vol bravoure blijken zielsverwanten in hun streven naar waarachtigheid. De stem van Tamar is een geslaagd dubbelportret van twee jonge mensen die zichzelf weten te vinden. Een boek als een bloem waarvan je wat stugge blaadjes moet openvouwen om een stralend hart te vinden.

Karel Berkhout

    • Karel Berkhout