Hebben

Streaming video kijken met de Commodore Gravel

Commodore Gravel, zo heet de nieuwe lijn multimediaspelers van Nederlandse makelij. Komt deze naam bekend voor? Kan kloppen, want in de jaren tachtig, toen multimedia-pc’s, Xboxen en Playstations nog moesten worden uitgevonden, verkocht Commodore populaire spelcomputers. In 1993 werd het bedrijf opgedoekt maar de merknaam is sindsdien eindeloos doorverkocht. Yeahronimo uit Baarn heeft nu de rechten van de naam Commodore en de retrospelletjes in handen. Van de eerste mp3-spelers van Commodore, Evic en Mpet, is weinig vernomen. Maar de nieuwe mediaspelers, Commodore Gravel Pocket en Commodore Gravel Home, zijn anders dan anders: ze zijn voornamelijk bedoeld voor streaming gebruik. Bestanden staan dus niet op de harde schijf, maar worden via een continue verbinding van een internetserver geplukt. De Pocket heeft daarom genoeg aan 1 GB (299 euro) of 2 GB (329 euro) flashgeheugen en een draadloze wifi-ontvanger.

Met de Commodore-spelers kun je Uitzendinggemist.nl bekijken en lid worden van een muziekwinkel met twee miljoen titels. Daar kun je muziek ‘in bruikleen’ aanschaffen. Streaming video wordt een gouden toekomst voorspeld, maar tot nu toe houdt de kwaliteit van Youtube-filmpjes en Uitzendinggemist.nl niet over. De bandbreedte is namelijk beperkt tot 500 kbit/seconde. Dat maakt voor de Pocket-speler (met een klein 2,8 inch scherm) misschien niet zoveel uit, maar op die Commodore Gravel Home en een grootbeeld-tv is dat plaatje nog niet te pruimen.

De Gravel heeft helaas geen browser. Je koopt dan wel een apparaat met draadloze internetverbinding, maar surfen en mail checken is er niet bij. De Gravel Home kost 549 euro voor de 80 GB-versie, 699 euro voor 160 GB.

Marc Hijink

www.commodore.nl. Meer op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink