Een spelcomputer voor acht jaar

De Playstation 3 moet minstens acht jaar meekunnen, vindt Sony. Daarom zit de nieuwe spelcomputer boordevol state-of-the-arttechniek. De prijs is er ook naar.

Sony’s nieuwe Playstation 3 is een spelcomputer met hoge ambities en dito prijs. Foto AFP TO ILLUSTRATE: Long-awaited PlayStation 3 about to hit Europe, rest of world by Anne Beade (FILES) The new PlayStation PS3 gaming console is on display at the Sony stand of the CeBIT computer, digital IT and telecommunications fair 15 March 2007 at the fair grounds in Hanover, central Germany. The PlayStation 3 will be launched in Europe 23 March 2007. AFP PHOTO FILES/JOHN MACDOUGALL/STF AFP

Met de komst van de Sony Playstation 3 zijn alle consolebouwers aanbeland bij hun derde generatie spelcomputers: geavanceerde systemen die behalve als spelcomputer ook als digitaal mediacentrum voor het hele gezin dienst doen. De zwartgelakte Playstation 3 misstaat dan ook niet in de huiskamer. Het apparaat is gezien z’n rekenkracht behoorlijk stil en beschikt standaard over wifi – dat scheelt weer wat kabels.

Dat de Playstation 3 (PS3) met de nodige vertraging in de Europese winkels verschijnt, had te maken met productieperikelen rondom de geavanceerde Blu-Ray-speler waarmee het apparaat is uitgerust. Deze potentiële opvolger van de dvd kan films op hd-formaat (high-definition, oftewel hoge resolutie) weergeven. Dat maakt de PS3 tot een vooruitstrevend en tegelijkertijd prijzig apparaat. Maar filmliefhebbers die een losse Blu-Ray-speler kopen zijn nu minstens 1.000 euro kwijt. De PS3 doet het voor de helft, 599 euro.

Wat zit er verder in de doos? Onder meer alle videokabels om de PS3 op de tv aan te sluiten en een draadloze controller met bewegingssensoren. Nog niet zo uitgebreid als de Nintendo Wii remote (die ook als hockeystick, golfclub of bowling-hand kan dienen), maar het is een aardig gebaar naar de beginnende gamer die er geen trek in heeft om alle knoppen van de controller uit te vogelen.

Dankzij de usb-poorten en Bluetooth-ontvanger zijn externe apparaten eenvoudig op de Playstation 3 aan te sluiten. Dat geldt voor digitale camera’s, mp3-spelers, maar ook voor een draadloze muis of toetsenbord. Jammer genoeg heeft de PS3 geen mogelijkheid om films en muziek van een andere pc in het thuisnetwerk af te spelen (‘streamen’). Toch is het apparaat voor Sony-begrippen behoorlijk open van karakter: de geheugenkaartlezer kan niet alleen met Sony’s eigen geheugenstick overweg en de harde schijf van 60 GB is makkelijk te vervangen. Ook het besturingssysteem van de PS3, Linux, biedt allerlei mogelijkheden om meer uit het apparaat te halen dan Japanners er in de fabriek in hebben gestopt. Misschien valt die streaming functie met een omweggetje alsnog uit te breiden.

Maar spelcomputers worden in eerste instantie gekocht omdat ze bepaalde populaire speltitels exclusief kunnen ‘draaien’. De PS3 heeft op dat gebied al wel wat krediet aan de Xbox 360 verloren, omdat Microsofts spelcomputer al een jaar te koop is en in Europa veel enthousiaste gebruikers kent. Sony hoopt op zijn beurt dit voorjaar nog zes miljoen exemplaren van de PS3 wereldwijd verkocht te hebben en uiteindelijk zelfs het succes van de Playstation 2 te evenaren. Van die spelconsole werden tot nu toe 110 miljoen exemplaren verkocht.

Kijk op nrc.nl/hebben voor een vergelijking met de Wii en Xbox 360.

    • Marc Hijink