Een falset voor China

vitas.jpgMaandag komt Hu Jintao naar Moskou, de Chinese voorman. Daarmee begint het jaar van China. Gelukkig heb je doorgaans weinig last van dat soort evenementen. 

Is er nog culturele uitwisseling, vroeg Thalia vanochtend. Ik stond met mijn mond vol tanden. Had ik me nou nog nooit afgevraagd. Wij importeren Tai Chi, loempia’s,  acupunctuur, zoveel is duidelijk. Maar wat exporteert Rusland zoal naar China? Lastige vraag.

Thalia wist iets: Vitas. Nooit van gehoord, u waarschijnlijk evenmin. Het blijkt een 26-jarige jongeman te zijn met een griezelig lachje en een fenomenale falset. Dat zoiets kan zonder kleine ingreep! Of … Russen gaan soms heel ver om een carrière voor hun kinderen te regelen.

Vitas’ repertoire blijkt wat minder (klassiek met een beat, yuk) en op de duur gaat dat jodelen vervelen. Bekijk deze clip eens, of bekijk ze allemaal

vitas_11.jpgChina is wel helemaal plat voor Vitas. Daar is hij meer dan een grootheid: Vitas is een halfgod, de messias, bovenmenselijk. Dit zegt een Chinese fan op zijn fraaie fansite:

QIAN YING: He is like an elf, an angel who has come down from the sky. He is like a running river, dehiscent flowers, birds’ singing… He is a divine gift, and we should thank the Lord that we live with him on our planet.

In Vitas’ masterplan moet na Azië Europa volgen. Wordt het iets tussen ons en Vitas?

    • Coen van Zwol