Dus daarom ziet Sylvie er zo goed uit

Een beroemdheid kan tegenwoordig niet meer zonder eigen stylist.

Danie Bles (29) kleedt BN’ers als Sylvie van der Vaart en Marco Borsato.

Nicolette van Dam, gekleed door Bles... Foto Carin Verbruggen carin verbruggen+ferry drenthem soesman bv carin verbruggen+ferry drenthem

Meer dan drie dagen keihard doorwerken heeft styliste Danie Bles (29) niet nodig om een volledige modeshow in elkaar te zetten. Maar de styliste van Sylvie van der Vaart, Marco Borsato en Estelle Gullit doet voor haar Mix & Match Summer Tour ook niets anders dan het combineren van andermans kledingontwerpen. „Ik pretendeer niet dat ik de status heb van couturier omdat ik nu mijn eigen modeshow heb”, zegt Bles. „Ik ontwerp niets, ik kleed alleen.”

‘Who the fuck is Danie Bles?’, is daarom het motto van de modeshow, die morgenavond in het Amsterdamse Hilton Hotel wordt gehouden. „Een knipoog naar mensen die mijn bedoelingen verkeerd opvatten”, zegt Bles. „Het enige dat ik doe is 96 verschillende kledingcombinaties maken, gekozen uit meer dan 100 merken. Ik vind het lekker om met een hele strakke deadline te werken. Woensdag begin ik, zaterdag staan mijn outfits op de catwalk. En volgende week stuur ik alle kledingstukken weer terug naar de winkels waarvan ik ze geleend heb. Dan is mijn werk gedaan en resteren alleen de foto’s van de show. Het is een momentopname van trends.”

Vier dagen voor de show ligt de vloer van Bles’ kantoor in het World Fashion Center in Slotervaart nog bezaaid met onuitgepakte tassen met kleding. „Ik heb nog niets uitgeprobeerd”, zegt Bles. Maar de invalshoek is duidelijk, zo blijkt als de styliste, zelf gekleed in een elegante beige jurk met brede bruinsuède riem, vol enthousiasme de zomertrends van 2007 schetst. De kleuren zijn dit jaar bont: fuchsia en oranje. Maar ook metallic, zwart-wit en denim blijven in de mode. „Voor vrouwen is de ideale casual outfit een smalle spijkerbroek, een wit hemdje met een suède of leren motorjack eroverheen, een grote tas en ballerina’s. Het liefst gecombineerd met armbanden van halfedelstenen. ’s Avonds draagt de vrouw een jurk met een brede riem, ook leuk met een motorjack. Of een trenchcoat, bij voorkeur van Burberry, want die hoort iedere vrouw natuurlijk in de kast te hebben.”

De trenchcoat is een favoriet van Bles, die haar styling omschrijft als klassiek en tijdloos. Voor mannen is de ideale outfit volgens de styliste al decennia dezelfde: een spijkerbroek, verwassen polo, een goed ‘hangend’ jasje, kasjmier sjaaltje en mocassins. Bles: „Mijn stijl is in ieder geval niet ordinair. Je zoekt wel steeds iets dat bij iemand past. Sylvie van der Vaart draagt bijvoorbeeld andere spullen dan mijn moeder.”

Persoonlijke stijl, lichaamsbouw en leeftijd worden door de styliste allemaal meegewogen als zij iemand kleedt. „Kijk wat je sterke punten zijn, en accentueer die. Rode lippenstift staat helaas niet iedereen. Domweg achter de trends aanlopen duidt er alleen op dat je geen eigen identiteit hebt. Zeg het vooral tegen vriendinnen als iets haar slecht staat.”

Wil je weten wat de trends zijn, kijk dan vooral goed naar het straatbeeld. Bles haalt inspiratie uit haar reizen naar winkels en shows in New York, Londen, Parijs en Milaan. „München is een van mijn favoriete steden. Goedgeklede Duitsers, zonder schmuck en schwung, zijn prachtig om te zien. In New York worden stijlen mooi door elkaar heen gedragen. Ik vind Londenaren weer iets te hip.” Behalve het straatbeeld, blijven natuurlijk de modebladen, televisie, artiesten en film het modebeeld bepalen. „De film The Devil Wears Prada (over de hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, Anna Wintour, red.) toonde een prachtig geklede Meryl Streep. Allemaal het werk van styliste Patricia Field. Zij is een groot voorbeeld voor mij.”

In de Verenigde Staten hebben stylisten als Field (die behalve The Devil ook de hitserie Sex And the City stileerde), Rachel Zoe (styliste van Cameron Diaz en Keira Knightley) en Arianne Philips (styliste van Madonna) zelf ook een sterrenstatus bereikt. Beroemdheden kleden zich vaak niet meer in een merk, maar volgen een stylist.

In Nederland komen stylisten, kappers of visagisten ook steeds meer achter de schermen vandaan. Visagist Leco van Zadelhoff zit wekelijks als commentator bij RTL Boulevard, kapper Mari van der Ven doet mee aan sterren Dansen op het IJs, en styliste Dyanne Beekman heeft haar eigen metamorfose-programma Passion for Fashion.

Danie Bles verzorgt de styling van talloze televisieprogramma’s, waaronder de TROS TV show en Shownieuws op SBS. Maar ze kleedt artiesten, presentatoren en voetbalvrouwen ook in hun vrije tijd. Op de Mix & Match Summer Tour zullen haar vip-gasten, bekendheden als Sylvie van der Vaart, Estelle Gullit, Winston Gerschtanowitz, Leontine Borsato en Daniëlle Overgaag, midden op de catwalk geplaatst worden. „Ik wil een front row creëren.” De spots zullen de hele show op de kledingcombinaties en de BN’ers gericht zijn. „Ze zijn die aandacht wel gewend. Bovendien krijgen ze mooie zonnebrillen op tegen het felle licht.”

    • Laura van Baars