Doe je dat thuis ook?

Karina Schaapman: Hoerenlopen is niet normaal. Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid. Balans, 62 blz, € 4,95

Karina Schaapman: Hoerenlopen is niet normaal. Twijfels bij een liberaal prostitutiebeleid. Balans, 62 blz, € 4,95

Een meisje van net achttien en met grote schulden kijkt op marktplaats.nl hoe ze snel geld kan verdienen. Escortservice. Ze kan meteen beginnen, in Hotel van der Valk in Sassenheim. De twee mannen die haar gaan exploiteren huren een kamer voor haar en zetten foto’s van haar op internet, met daarbij: nieuw meisje. Ervaren klanten weten daardoor dat ze met haar kunnen doen wat ze willen. De twee mannen laten haar een contract tekenen: een half jaar werken en anders duizend euro betalen. Het meisje ziet niet dat het een nepcontract is.

Na een paar dagen krijgt het meisje spijt. Ze had nooit gedacht dat de klanten zo hardhandig en pervers zouden zijn. En ze verdient niets. Een deel van haar inkomsten moet ze afstaan aan haar pooiers en de rest gaat op aan kamerhuur en reiskosten. Ze wil weg, maar hoe? Ze heeft geen duizend euro om zich vrij te kopen. Op een avond vlucht ze en komt ze, dankzij een taxichauffeur, terecht bij de politie in Amsterdam-West. Ze wil aangifte doen, maar de politie ziet geen zaak. Ze was er toch vrijwillig aan begonnen?

Ze raakt in paniek en komt, googelend op zoek naar hulp, terecht op de website van de PvdA in Amsterdam. Zo leert ze Karina Schaapman kennen, ex-prostituee en raadslid voor de PvdA in Amsterdam. Die helpt haar om toch aangifte te doen. Daarna voert ze haar op als voorbeeld in het boze en felle pamflet dat ze nu net gepubliceerd heeft: Hoerenlopen is niet normaal. Nederland, zegt ze daarin, doet sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 net alsof prostitutie gewoon werk is, een normale bedrijfstak met zelfstandige vrouwen die zelf hun prijs bepalen en geen pooiers meer hoeven te tolereren. Volgens haar is dat volslagen onzin. De meeste vrouwen werken onder dwang en vaak in achterkamertjes. Door internet en mobiele telefonie, zegt ze, is de seksindustrie groter, ruiger en gewelddadiger dan ooit. Vrouwen en kinderen zijn de dupe.

Karina Schaapman schreef eerder over haar jeugd en haar eigen ervaringen in de prostitutie: Zonder moeder. Dit pamflet is daar een dapper vervolg op. Ze verkondigt een boodschap die CDA en ChristenUnie hartelijk zullen ondersteunen: de overheid moet prostitutie afkeuren en tegenwerken. Schaapman weet dat de seksindustrie daar niet door zal verdwijnen, zo naïef is ze niet. Maar er wordt wel een norm mee gesteld. Mannen, zegt Karina Schaapman, weten dan in elk geval dat hun drang naar onmiddellijke en anonieme lustbevrediging bij een prostituee net zo raar en onfatsoenlijk is als iemand zo maar een klap geven.

    • Jannetje Koelewijn