De vrouw peutert thuis, de man in de file

De helft van alle Nederlanders peutert dagelijks één of meer keren in zijn neus. Dat blijkt uit het ‘nationaal hygiëneonderzoek’ van het tijdschrift gezondNU. Een gevaarlijke bezigheid, zegt hoofdredacteur Stan van Eck.

Vanwaar dit onderzoek?

„In een supermarkt in Canada zag ik ontsmettingsdoekjes hangen om de stang van winkelwagentjes schoon te maken. Dat zette me aan het denken. Bij één op de drie mensen is in de neusholte de staphylococcus-bacterie aanwezig. Die bacterie kan huidinfecties, steenpuisten en de beruchte MRSA-infectie veroorzaken bij mensen met een zwakke weerstand. Ons mobiele hygiëneteam onderzocht een groot aantal pinautomaten. Ruim 10 procent bleek besmet met de staphylococcus-bacterie. Een van de grootste banken van Nederland heeft besloten meteen het schoonmaakbeleid te intensiveren.”

Peuteren is levensgevaarlijk! U berooft ons van een heimelijk genoegen.

„Blijft u rustig neuspeuteren, maar was daarna wel uw handen. En werk de opbrengst van uw arbeid netjes weg, bijvoorbeeld in een zakdoek. Maar wat blijkt? Vooral mannen maken er een potje van. Bijna een derde draait van de pulkjes een balletje en schiet dat weg. Mannen zijn ook minder schaamtevol dan vrouwen. Vrouwen peuteren thuis op de bank of op het toilet. Een derde van de mannen peutert bij voorkeur in de auto. Als ik in de file om me heen kijk, herken ik dat beeld wel.”

Wat zoekt de peuteraar?

„Ik denk dat het vooral een gewoonte is. Neuspeuteren, we lusten er wel pap van. Sommige artsen juichen het overigens toe. Al peuterend schijn je de neus pas echt schoon te kunnen maken. Met gewoon snuiten lukt dat niet.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens