Correctie

Aracataca-Macondo

In het foto-onderschrift bij het voorpagina-artikel over de erfgenamen van Gabriel Garcá Márquez (Boeken 16.03.07) stond te lezen dat Márquez’ geboorteplaats Aracataca binnenkort wordt omgedoopt in Aracataca-Macondo. Dat is niet zo. De bewoners hebben ertegen besloten, zoals ook in het artikel van Ger Groot te lezen viel.

Plaatsen van herinnering

De poort die was afgebeeld bij de bespreking van het eerste deel van Plaatsen van herinnering (Boeken 16.03.07, p. 35) had niets te maken met het in het foto-onderschrift genoemde ‘gotisch stadskasteel in Zaltbommel’. Afgebeeld waren de resten van het fort Rammekens (1546), alias Zeeburg, op Walcheren. Het is het oudste nog behouden gebastioneerde fort van Nederland.

In het inzetje ‘ Vijftien plaatsen van herinnering’ stond door een verschrijving dat de Beeldenstorm op 10 augustus 1066 in plaats van 1566 begon.