‘Consument hebberig’

Consumenten zijn in het verleden vaak „te hebberig geweest zonder behoorlijk verstand van zaken” als het gaat om financiële producten. Dat stelt de Ombudsman Verzekeringen Jan Wolter Wabeke in een vandaag gepubliceerd jaarverslag. Wabeke speelt een belangrijke rol in een lopend dispuut over zogenoemde woekerpolissen.

Wabeke verbaast zich dat consumenten vaak al na een kort gesprekje belangrijke producten afnemen. De term woekerpolisschandaal is volgens hem dan ook „iets te kort door de bocht”. Maar verzekeraars en tussenpersonen hebben volgens Wabeke vaak boter op hun hoofd. De tussenpersonen zouden beter hun best kunnen doen passende producten te zoeken per klant. Verzekeraars wisten in sommige gevallen dat producten die ze verkochten nooit de in reclame voorgespiegelde opbrengsten boden.

Eerder deze maand werd Wabeke gevraagd een bemiddelende rol te spelen in een conflict over financiële producten en diensten.