Coach cricketers Pakistan vermoord

Coach Bob Woolmer van het Pakistaanse cricketteam blijkt te zijn vermoord. Volgens de politie van Jamaica is de 58-jarige Brit op zijn hotelkamer gewurgd, nadat Pakistan in een WK-duel verloren had van Ierland.

De politie verklaarde vannacht dat Woolmer de daders mogelijk kende, omdat er geen sporen van inbraak zijn. Volgens de onderzoeksleider op Jamaica is de kans groot dat de fysiek sterke coach door meer mensen is belaagd.

Het Pakistaanse team, dat door het verrassende verlies tegen Ierland was uitgeschakeld, verkeert volgens een woordvoerder in een shocktoestand. Van spelers zijn ten behoeve van het onderzoek inmiddels DNA en vingerafdrukken afgenomen. Volgens de politie gaat het om een standaardprocedure en worden de spelers niet als verdachten beschouwd.

Na het bekend worden van de doodsoorzaak, doken speculaties op over de betrokkenheid van de gokwereld. Zowel in Pakistan als in Groot-Brittannië wordt voor miljoenen op cricketwedstrijden ingezet en de kans bestaat dat de verrassende overwinning van Ierland tot grote gokverliezen heeft geleid. Twaalf jaar geleden leidde een gokschandaal binnen het Pakistaanse team tot een levenslange schorsing en verschillende boetes.

De moord op Woolmer stelt de sportieve kanten van het wereldkampioenschap cricket op de West-Indies volledig in de schaduw. De internationale cricketbond ICC liet vannacht weten dat het WK toch volgens plan wordt afgewerkt. „We zullen laten zien dat een laffe criminele daad geen einde aan het cricket kan maken.” Het toernooi, waarvoor ook Nederland inmiddels is uitgeschakeld, wordt op 24 april met de finale op Barbados afgesloten.

Politieverhoor: pagina 9