Bot kandidaat OVSE

De Nederlandse regering draagt oud-diplomaat en ex-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) voor voor het ambt van Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden bij de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en samenwerking). Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bot (69) vertrok vorige maand zeer tegen zijn zin als minister van Buitenlandse zaken. Die post neemt zijn partijgenoot Verhagen nu in. Voor de post bij de OVSE zijn tegenkandidaten uit andere landen. Voor zijn ministerschap was Bot veertig jaar lang diplomaat. De post van Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden werd jarenlang bekleed door Max van der Stoel, eveneens ex-minister van Buitenlandse zaken. Onder de eerste taken van deze functionaris behoort bemoeienis met de situatie in Kosovo, waar een gewelddadige crisis tussen Albanese en Servische inwoners dreigt. Bots laatste buitenlandse reis vorige maand gold dit gebied op de Balkan.