boekberichten

Britse scholen weigeren gratis klassieken

Tientallen Britse scholen hebben gratis schenkingen van klassieke boeken afgewezen, omdat leerlingen ze te ‘ingewikkeld’ vinden. Zowat 50 scholen weigerden gratis pakketten met werken van Jane Austen, William Shakespeare en Charles Dickens, met het argument dat de jongeren ze ‘vervelend’ vinden. Dat heeft de Millenium Library Trust bekendgemaakt, een instelling die in het kader van een leesstimuleringsprogramma jaarlijks rijkgevulde boekensets met Britse klassieken weggeeft en daarmee 4.150 scholen bereikt.

Veel reacties op Hirsi Ali’s Engelstalige boek

Infidel, de oorspronkelijke Engelstalige versie van het in het Nederlands vertaalde Mijn Vrijheid van Ayaan Hirsi Ali, wordt in steeds meer Angelsaksische dag- en weekbladen besproken. The Economist suggereert dat Hirsi Ali een zondebok heeft gezocht voor de pijnlijke herinneringen uit haar verleden. ‘Het soort problemen dat Hirsi Ali beschrijft is veel te menselijk om geheel aan de islam te wijten.’ Er is ook veel bewondering voor het levensverhaal van de Somalische vluchteling die het tien jaar na aankomst in Nederland tot Tweede Kamerlid schopt. De Financial Times spreekt van ‘this stunning book’, The Washington Post van ‘a unique intellectual journey.’

De Grote Flaptekst Wedstrijd 2007

De Vereniging Vrienden van het Eerste Hoofdstuk organiseert de Grote Flaptekst Wedstrijd 2007. Deelnemers wordt gevraagd de flaptekst van hun droomboek te schrijven.

De vereniging bepleit een nieuwe leeshouding: beperk je tot het lezen van een eerste hoofdstuk en laat je fantasie de rest van het werk doen. Op die manier kun je wel 10 boeken lezen in dezelfde tijd als waarin je 1 boek zou lezen.

Topvoetballers als leesbevorderaars

In Groot-Brittannië hebben bekende Premier League-voetballers als David James, Arjan De Zeeuw en Jens Lehmann voor de vijfde keer hun lijst met favoriete boeken bekendgemaakt. Aan de hand van de boekenlijst wil de Natural Literacy Trust, de Arts Council England, de Football Foundation en the Premier League moeilijk bereikbare lezersgroepen ertoe aanzetten om toch de stap naar de bibliotheek of boekhandel te zetten. In de sporttassen van de voetballers schuilen onder andere Roald Dahls Charlie and the Chocolate Factory, maar ook het populaire leesclubboek The Kite Runner van Khaled Hosseini en The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon.

Franse schrijvers kijken over de grens

44 Franstalige schrijvers, onder wie Tahar Ben Jelloun, JMG Le Clézio, Maryse Condé, Jean Rouaud, Boualem Sansal en Alain Mabanckou, hebben deze week in een manifest in Le monde des Livres het einde van de francofonie afgekondigd. Het centrum van de franco-Franse literatuur bevindt zich, betogen zij, niet langer binnen de grenzen van Frankrijk, maar in alle Franstalige uithoeken van de wereld.

De discussie daarover begon vorig jaar al en werd aangewakkerd door het feit dat de grote literaire prijzen van het vorig najaar (zoals de Goncourt voor de Jonathan Litell) allemaal naar Franstalige schrijvers van buiten Frankrijk waren gegaan – een historisch moment, menen de opstellers van het manifest. Geen kwestie van toeval, maar een revolutie in de geest van Copernicus: het centrum blijkt niet het centrum te zijn.

Ironieteken is slecht ontvangen

De presentatie van het ironieteken op het boekenbal leverde op de weblog www.nrc.nl/boeken een hoop verbolgen reacties op. Het inspireerde H. Scheltema de Heere tot een gedicht: ‘De ironie behoeft geen teken / want is uiteraard al ironisch gebleken. / Komt, dat u dat niet zo snel doorhad, / omdat u watten in het oor had? / Het probleem is, bij al wat wordt verwoord, / dat (men) zo’n slingertje niet hoort.’

Een vrouw die inlogde onder de naam Mabel verzucht: ‘Moet tegenwoordig dan alles transparant zijn?’

Het ironieteken is overbodig, vinden veel reageerders, zoals Sjaco: ‘Aan diegene die zo’n teken nodig heeft is ironie niet besteed, denk ik.’ Steven wijst op de ongelukkige vormgeving: ‘Twee van die nare slingertjes achter elkaar is zeker een “sarcasmeteken”??!!’