‘Bij FMG zijn de graaiers nu de baas’

Deze week stapten tal van auteurs op bij uitgeefgroep FMG. Uit onvrede over het commerciële beleid. Schrijfster Carry Slee was een van hen.

Carry Slee foto Marco Bakker Carry Slee FOTO: Marco Bakker Bakker, Marco

Twee jaar geleden stapte u over van Prometheus naar de Foreign Media Group. Nu vertrekt u daar alweer. Waarom?

„Ik ga mee met mijn uitgever Thille Dop naar de nieuwe Dutch Media Group. Zij is met haar team opgestapt nu een nieuwe investeerder de baas is bij de Foreign Media Group. Dat is heel slagvaardig en principieel van haar.”

Wat is er misgegaan bij FMG?

„Oprichter Arjen Terpstra heeft het bedrijf verkwanseld aan een investeringsmaatschappij. Die wil het bedrijf meer waard maken en weer verkopen. De goede mensen die er zaten, mensen met oog voor de winst en hart voor het boek, zijn aan de kant geschoven. De graaiers maken er nu de dienst uit, mensen die er met de winst vandoor willen. Volgens hen is er geen plaats meer voor ‘klein prutswerk’, literaire werken waar niet aan wordt verdiend. ”

Maar dat gaat toch niet over u? U bent een van de best verkopende schrijvers van het bedrijf.

„Waar het mij om gaat is dat er nu een directeur zit [Patrick Kalverboer, AF] die niets van boeken weet. Dat is bloedlink. Zo wordt een bedrijf kapotgemaakt.

Toen u twee jaar geleden bij uitgeverij Prometheus vertrok, speelde er iets vergelijkbaars?

„Eigenlijk is het precies hetzelfde. Daar ging bij moederbedrijf PCM investeringsmaatschappij Apax werken aan de ‘winstmaximalisatie’ met als doel alles weer door te verkopen. Dat maakt bedrijven kapot.”

Heeft FMG geprobeerd u te behouden?

„Sinds ik mijn vertrek heb aangekondigd heb ik nog niets van ze gehoord. Dat maakt weer eens duidelijk dat ze geen enkel idee hebben van hoe je in de uitgeefwereld met je auteurs omgaat.”

In het persbericht van de Dutch Media Group staat dat ook uw eerdere werk voortaan bij die uitgever zal verschijnen. Heeft u al overeenstemming bereikt met FMG over die backlist?

„Toen ik bij Prometheus vertrok kostte het veel moeite dat te regelen. Toen dacht ik: dit gebeurt mij nooit meer. Dus heb ik in mijn contract laten vastleggen dat ik met mijn werk wegkan als de nu op non-actief gestelde directeur Ramon Dahmen zou vertrekken.”

Leidt dit alles niet af van uw werk?

„Sinds dit aan het begin van het jaar begon is het heel onrustig. Aan schrijven kom je amper toe. Maar je kunt niet gewoon blijven zitten als dit soort dingen gebeurt. Ik wil niet medeplichtig zijn aan dergelijke praktijken.”

In oktober verschijnt uw nieuwe boek in de Timboektoe reeks bij de Dutch Media Group. Maar de bijbehorende film wordt nu geproduceerd door de Bridge Entertainment Group, een onderdeel van FMG. Gaat dat nog door?

„Ik heb met de mensen van Bridge altijd heel goed samengewerkt. Ik neem aan dat dit alles die verhoudingen niet zal schaden. We gaan er alles aan doen om ook hier weer een groot succes van te maken. In oktober drinken we onbekommerd samen champagne.”

Bent u niet bang dat u straks bij de Dutch Media Group dezelfde problemen krijgt als bij uw eerste twee uitgevers?

„Ik heb een heilig vertrouwen in de mensen met wie ik daar ga werken.”

Het is nog niet duidelijk wie er allemaal betrokken zijn bij de Dutch Media Group. De website van het bedrijf schijnt geregistreerd te zijn door een kapper.

„Daar weet ik niets van. Aan een kapper ben ik nog niet voorgesteld.”

    • Arjen Fortuin