‘Bestand clans en regering in Mogadishu’

Somalische regeringssoldaten patrouilleren door de straten van de hoofdstad Mogadishu, waar het geweld vanochtend na twee dagen van gevechten geluwd was. Foto AFP Somali soldiers escort a truck carrying ammunition in a deserted street of Mogadishu, 22 March 2007. Somali troops backed by Ethiopian tanks exchanged heavy mortar and machine-gun fire with insurgents for a second straight day in Mogadishu, killing three civilians, as hundreds fled. A day after at least 21 people were killed, according to a new toll, including soldiers who were dragged and burned in the streets, Prime Minister Ali Mohamed Gedi ordered civilians to leave areas in southern Mogadishu "for security reasons". AFP PHOTO / JOSE CENDON AFP

De twee dagen geleden begonnen gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vanochtend geluwd nadat een bestand was gesloten. De regering beschuldigt Al-Qaeda ervan de strijd aan te voeren.

Ontevreden clanleiders, aanhangers van de radicale moslims en zakenlui hebben zich voor het eerst sinds de Ethiopische invasie van afgelopen Kerstmis verenigd tegen de regering.

Een clanleider zei vanmorgen dat een staakt-het-vuren is afgesproken met het Ethiopische leger, dat het Somalische regeringsleger bijstaat. Dit kon door het Ethiopische leger noch door de Somalische regering worden bevestigd, maar de wapens zwegen vanochtend.

Dit geeft de angstige inwoners van de hoofdstad de kans te vluchten. Vorige maand trokken al 40.000 bewoners weg en deze vluchtelingenstroom werd de afgelopen dagen groter. Wegens de grote onveiligheid werken er nauwelijks buitenlandse hulporganisaties in Mogadishu en van buitenaf wordt er geen enkele hulp aan slachtoffers gegeven.

De gevechten begonnen toen regeringstroepen een wijk binnentrokken waar de clanaanhang van de vorige jaar verdreven islamitische radicalen groot is. Ze werden daar opgewacht door gemaskerde mannen. Bij de gevechten die twee dagen woedden vielen meer dan twintig doden. Lijken van regeringssoldaten werden door woedende burgers door de straten gesleept en in brand gestoken.

„Een uiterst tragische situatie”, zei gisteren Eric Laroche, de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties. „Tienduizenden mensen slaan op de vlucht en er zijn steeds meer burgerslachtoffers. Het slepen van lijken is barbaars.”

Volgens de regering leidt de internationale terroristenorganisatie Al-Qaeda het verzet. Minister van Defensie Salad Ali Jelle wees Aden Hashi Ayro aan als de leider. Ayro was een prominent in het in december uit Mogadishu verdreven regime van de moslimradicalen. Tevergeefs probeerden de Ethiopische soldaten hem gevangen te nemen en Amerikaanse bommenwerpers probeerden hem in het zuiden van het land te doden. Volgens de regering is Ayro weer terug in Mogadishu.

De ongeveer 35-jarige Ayro is een discipel van de veel oudere moslimradicaal Hassan Dahir Aweys, die deze week door middel van een telefonisch interview met de Britse staatsomroep BBC ook weer van zich liet horen. Hij werd opgeleid in Afghanistan en wordt in Somalië verantwoordelijk gehouden voor de moord op ten minste twintig buitenlandse journalisten en hulpverleners en Somalische vredesactivisten.