Ban met schrik vrij bij aanslag

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de „weerzinwekkende terroristische aanval” op het kantoor van de Iraakse premier Nouri al-Maliki, waar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een persconferentie gaf, veroordeeld. De Zuid-Afrikaanse voorzitter zei dat de raad „verbijsterd” was over de katjoesjaraket, die tientallen meters van het kantoor insloeg.

Ban was bezig aan het eerste bezoek aan Bagdad van een VN-hoofd sinds Kofi Annan in november 2005, en had net het woord overgenomen van Maliki. „Met uw bezoek toont u aan dat Bagdad grote stappen op de weg naar stabiliteit heeft gezet en weer gastheer kan zijn voor wereldleiders”, had Maliki gezegd. Hij refereerde aan de operatie van Amerikaanse en Iraakse soldaten om sunnitische wijken in Bagdad veiliger te maken. Waarop Ban zei een uitbreiding van het VN-personeel te overwegen, nu de veiligheid in de stad verbeterd zou zijn. Dat personeel was deels teruggetrokken toen in augustus 2003 22 doden vielen bij een bombardement op het VN-kantoor.

De inslag, in open terrein, deed Ban wegduiken achter het spreekgestoelte. Maliki leek onaangedaan.

Maliki heeft gisteren ook een ontmoeting gehad met de shi’itische militieleider Ahmed Shibani, een vertrouweling van Muqtada al-Sadr. De Amerikanen hadden hem woensdag vrijgelaten in de hoop dat hij een matigende rol kan hebben in het shi’itische geweld. De Iraakse regering maakte deze week bekend gesprekken te voeren met verschillende rebellengroepen. (AP, Reuters)