Amazonewoud verandert in biljartlaken

oerwoud1.jpgVanaf de weg is de kaalslag in het regenwoud van Brazilië al geen erg prettig gezicht. Maar het beeld wordt pas echt dramatisch als je in een vliegtuigje vlak boven de boomtoppen naar beneden kijkt. Het Braziliaanse regenwoud rond de stad Santarém, waar de bruine rivier Amazonas en de heldere stroom van de Tapajós samenkomen, oogt op de maagdelijke plekken als een grote zak boerenkool. Een vrolijke wildernis van bomen lacht je tegemoet. Maar het wordt wreed anders op die percelen waar de sojaboeren wortel hebben geschoten. Kijk naar de foto´s en zoek de zeven verschillen.

In het bos kom je af en toe een familie tegen die een huisje bouwen. Bolzwangere vrouw staat toe te kijken hoe een paar mannen met palen en bladeren een hut maken. Ook zijn er veetelers die de bomen platbranden om hun koeien de ruimte te geven. Het is ´t onvermijdelijk oprukken van de beschaving in een land waar de bevolking snel groeit. In de afgelopen 35 jaar is het aantal Brazilianen verdubbeld naar 185 miljoen mensen.

oerwoud2.jpgMaar de grootste schadeveroorzakers zijn de telers van soja. Ze komen van alle kanten en kappen het bos meedogenloos, efficiënt kaal. Deze twee foto´s zijn gemaakt een paar seconden na elkaar. De jungle ziet er in een mum van tijd uit als een bijartlaken. Alle planten en dieren zijn weg.

En met de opkomst van alternatieve brandstoffen zoals ethanol dreigt een nieuw gevaar. ,,We lopen het risico Brazilië te veranderen in één grote plantage voor suikerriet´´, zei kardinaal Gerardo Majella Agnello gisteren op een persconferentie waar de katholieke kerk alarm sloeg. De Brazilianen rijden straks rond op mooie snelwegen met brandschone auto´s maar zonder bos.

    • Marcel Haenen