Actie is nodig bij Valeo

Als Thierry Morin, de president-commissaris en uitvoerend directeur van Valeo, een strategie in z’n hoofd heeft voor het bedrijf dat hij leidt, moet hij niet tot de jaarvergadering van mei wachten met het onthullen daarvan. De inzet is hoog, want negen van de elf commissarissen – onder wie Morin zelf – staan op de nominatie om te worden herbenoemd.

Bijna alle andere betrokkenen lijken al een idee te hebben over de toekomst van de Franse producent van auto-onderdelen. Pardus Capital heeft een belang van 12 procent in het bedrijf opgebouwd en wil dat Valeo het Amerikaanse Visteon overneemt, waarvan het eveneens de grootste aandeelhouder is met 17 procent van de stukken. De activistische belegger Guy Wyser-Pratte – die 3 procent van Valeo in handen heeft – wil daarentegen dat het bedrijf doorgaat met saneren en het verkopen van ondermaats presterende belangen. Hij staat erop dat Valeo Visteon met rust laat. Ook Apollo Investment heeft volgens verhalen in de pers zijn oog op Valeo laten vallen en overweegt nu een bod.

Wat moet Morin doen? De route die Pardus wil volgen, lijkt vooral bedoeld om waarde voor Pardus te scheppen. Visteon, dat nog middenin zijn eigen saneringsproces zit, lijkt geen aantrekkelijke optie voor Valeo. Het bedrijf draaide vorig jaar nauwelijks quitte en is nog steeds voor 45 procent van zijn omzet van Ford afhankelijk. De oplossing van Wyser-Pratte zou Valeo er daarentegen onder alle omstandigheden van weerhouden om overnamekansen aan te grijpen in deze gehavende, maar snel sanerende bedrijfstak.

Maar Valeo moet blijven saneren, en het voorstel van Wyser-Pratte lijkt het dichtst te komen bij wat een bedrijvenopkoper zou eisen. Zo’n partij zou vermoedelijk afstand doen van alle niet-winstgevende bezittingen, die samen zo’n 25 procent van de bedrijfsomzet voor hun rekening nemen. Het afstoten van slechts de helft daarvan kan volgens conservatieve schattingen al 250 miljoen euro opleveren. Een bedrijvenopkoper zou het zich in dat geval kunnen veroorloven 50 euro per aandeel voor Valeo te betalen – een premie van 30 procent ten opzichte van de koers van een paar weken terug, voordat de overnamegeruchten op gang kwamen. En volgens een onderzoek van breakingviews.com zou het rendement dan nog steeds 20 procent bedragen. Als Morin niet wil dat bedrijvenopkopers zijn concern met harde hand in het gareel dwingen, moet hij overwegen die taak zelf op zich te nemen.

Pierre Briançon

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.comVertaling Menno Grootveld

    • Pierre Briançon