570 gram Erlebnis

Grilliput lijkt op droogrek, maar heet de kleinste draagbare BBQ te zijn. rubriek Spelen Klootwijk

Weber wil niet weten wat het is, spelen met vuur. Die opwinding. Een man wil fik stoken. Worstje is excuus. Maar het gaat om de fik. Weber stuurt al ruim voor het kortebroekenseizoen persberichten rond over nieuwe modellen barbecues. En over kookcursussen. Maar Weber wil ons, helden, niet begrijpen en maakt de man tot watje. Geen vuur, geen rook, geen avontuur, maar keurig koken. Bekijk op www.weberbarbecues.nl de noviteiten 2007. Knus design. Er zijn zelfs barbecues met een aanrechtje met een spoelbakje en er is een Weber met twee keukenkastdeurtjes eronder. Om de WC-eend achter op te bergen?

De Weber cowboykooklessen worden niet tijdens een zandverstuiving gegeven op de Veluwe of op een berghelling net onder de sneeuwgrens. Nee, in een tochtdicht restaurant in Friesland. Door de chef. Binnen! Niks fik stoken; een afzuigkapcursus.

Wel met echt vuur, maar toch ook een vergissing in de avontuurderij. De anti-Weber. ‘De kleinste en meest draagbare barbecue op onze planeet.’ Zoek met Google naar Grilliput (een lilliputgrill) en vindt tientallen verzendhuizen, ook Nederlandse. Ze vragen voor een Grilliput tussen de 25 en 35 euro. Duits design.

Een bijna 30 centimeter lange roestvrijstalen koker met een schroefdop. In de koker zit een iets smallere buis en in die buis een bundel mikado. De stalen staafjes passen tussen de twee buizen en er zijn vier dunne pootjes die aan de buizen vastgeschroefd worden. Zo ontstaat een rooster van 25 vierkante centimeter op 14 centimeter hoge poten. De bedoeling: fik eronder, worstje erop.

De Duitsers die het ding bedachten zijn er zelf erg mee ingenomen: ‘Das Maximal-Erlebnis für Minimalisten, denn weniger ist mehr! Form und Funktion harmoniert in puristischer Perfektion.’

De barbecue kan mee in je rugzak en er staat op de website van Grilliput zelfs een foto waarop iemand hem in zijn borstzakje draagt als een vulpen. Een Nederlands verkoophuis: ‘De Grilliput is een reisbarbecue, ideaal voor backpackers, vissers of iedereen die gewoon een onverteerbare (pardon?) drang heeft om te overleven met zo min mogelijk spullen. Het is afgelopen met het sjouwen van de zware barbecue naar het park, het bos of naar het strand. De Grilliput is een vernieuwend ruimtesparend wonder, speciaal gemaakt voor mensen die van weinig rommel houden.’ Ja, als je het slepen van een Weber was gewend. Maar ideaal is het ding helemaal niet voor backpackers die van weinig rommel houden. Het is bij elkaar zelfs veel rommel. De koker weeg meer dan een halve kilo (570 gram). Scheurt zo door je borstzak heen. Hij wordt wandelaars aanbevolen – zelfs geprezen in een blad voor zwervers – maar het is een loden last. De ontwerpers zijn vast geen langlopers. Eerder autorecreanten die niet op een onsje meer kijken; in de achterbak maakt zo’n halve kilo staal niet veel uit. Op je rug te meer. En je moet ook de worstjes bij je dragen. Je kan geen barbecue meezeulen zonder iets dat je erop moet roosteren.

Maximal-Erlebnis für Minimalisten? Verzeihung, dat heb je met een scherp knipmes en een droog doosje lucifers. Meer heeft een held op zaterdag niet nodig.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk