Winst Ahold verdubbelt naar 240 mln

Supermarktbedrijf Ahold, moederconcern van onder meer Albert Heijn, heeft het afgelopen kwartaal de winst ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar naar 240 miljoen euro.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Bijna alle onderdelen draaiden beter en Ahold wist bovendien de schuldenlast te verminderen.

Het bedrijfsresultaat van Albert Heijn, goed voor eenzesde deel van de omzet bij Ahold, ging het afgelopen kwartaal 45 procent omhoog. De omzet steeg 11 procent, mede door meer winkels, onder andere voormalige Konmars.

De Amerikaanse groothandel US Foodservice, dat voeding levert aan kantines, restaurants, ziekenhuizen en scholen, kwam afgelopen vorig jaar uit de verliezen. Leed dit onderdeel in het vierde kwartaal van 2005 nog een verlies van 9 miljoen dollar (6,7 miljoen euro), nu werd een positief bedrijfsresultaat geboekt 81 miljoen dollar. Over het hele boekjaar was het bedrijfsresultaat 325 miljoen dollar, bij een omzet van 19,2 miljard dollar.

Ahold zoekt al enkele maanden kopers voor US Foodservice. Het bedrijf doet dat mede doordat de activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson aandringen op opsplitsing van het concern.

Bestuursvoorzitter Anders Moberg wilde niet zeggen hoe het verkoopproces vordert. Bij US Foodservice werd vier jaar geleden een boekhoudfraude ontdekt van bijna een miljard euro. Daarop moest een deel van de top vertrekken.

De Amerikaanse supermarktketens Stop & Shop/Giant-Landover behaalde vorig jaar een omzetstijging van 0,6 procent bij een omzet van 16,4 miljard dollar. De keten Tops, die Ahold ook wil verkopen, boekte vorig jaar 3,3 procent minder omzet.

De totale nettowinst van Ahold nam vorig jaar toe van 146 miljoen euro naar 915 miljoen euro bij een omzet van 44,9 miljard euro.

Het bedrijf heeft besloten om voor 3 miljard euro eigen aandelen in te kopen, dat is 1 miljard euro meer dan eerder werd aangekondigd. Een dividend voor gewone aandeelhouders blijft uit, maar preferente aandeelhouders krijgen dit jaar wel dividend.

Het supermarktconcern verwacht voor dit jaar een operationele winstmarge bij zijn supermarkten te behalen van tussen de 4 en 4,5 procent, ongeveer hetzelfde als de marge die het concern in het afgelopen boekjaar behaalde.