Wijnvlek komt na laseren vaak terug

rotterdam, 22 maart. - Wijnvlekken die zijn verwijderd met een laserbehandeling, verdonkeren na een aantal jaren meestal weer. Dat schrijven plastisch chirurgen en laserbehandelaars van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vandaag in de New England Journal of Medicine. Wijnvlekken zijn de soms erg ontsierende paarsrode vlekken die voorkomen bij 3 op de 1.000 pasgeborenen. Een behandeling met een pulsed-dye-laser is de geaccepteerde standaardbehandeling. In een in 1998 gepubliceerd onderzoek in hetzelfde tijdschrift van gedeeltelijk dezelfde onderzoekers was bij 89 patiënten een gestandaardiseerde kleurmeting van de wijnvlek verricht, voorafgaand aan de therapie en vijf laserbehandelingen. Bij 51 van die mensen is na bijna tien jaar opnieuw de kleur van de vlek gemeten. Gemiddeld lag de donkerte ervan tussen die van de onbehandelde en de vers-behandelde vlek. Bij de meeste mensen was hij meetbaar donkerder geworden. Eenderde van de mensen vond zelf dat hun vlek verdonkerd was. De onderzoekers vinden dat mensen voorafgaand aan de behandeling te horen moeten krijgen dat het behandeleffect in de loop van de tijd vermindert.