Wat doen de kinderen

Schilderen

Albert Fiks (1908-1945) maakte schilderijen met bomen, stillevens met citroenen en landschappen. Hij kon ook prachtig tekenen. Zijn beroep was reclametekenaar maar hij hield toch het meeste van beeldende kunst. Kinderen die ook van tekenen en schilderen houden, kunnen in Museum de Zonnehof op zondag 25 maart eerst inspiratie opdoen bij de landschappen en portretten van Albert Fiks en daarna onder leiding van kunstenaar Jasmine Louist hun eigen schilderij maken.

Kinderatelier zo 25 maart van 13u30-15u voor kinderen van 6 tot 12 jaar in Museum de Zonnehof, Zonnehof 8, Amersfoort. Kosten: € 8,50 (incl. materiaalkosten en iets te drinken). Res: info@dezonnehof.nl of 033- 4633034

Toneelspelen

In zo’n honderd theaters zijn gedurende de Jeugdtheaterdagen van 24 maart t/m 1 april ontroerende, grappige en bijzondere kindervoorstellingen te zien, voor alle leeftijden en voor elk wat wils. In veel theaters zijn ook workshops, masterclasses en rondleidingen. Op scholen in heel Nederland is er een wedstrijd georganiseerd waarbij kinderen een affiche bij een voorstelling moesten ontwerpen. Ruim 10.000 kinderen deden mee en zondag 25 maart wordt de winnaar uit 12 provincies gekozen in theater RASA, Utrecht.

Jeugdtheaterdagen van 24 maart t/m 1 april. Inl www.theaterdagen.nl

Kijken

Op welke manier bewegen we ons door de wirwar van straten en steegjes, langs gebouwen en over pleinen? De stad is altijd al een inspiratiebron voor kunstenaars geweest en op een expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt een beeld gegeven van de verschillende manieren waarop kunstenaars de stad ervaren. De titel van de tentoonstelling Mapping the city in het Stedelijk Museum betekent letterlijk het in kaart brengen van de stad. Zondag 25 maart is er een rondleiding speciaal voor (groot)ouders en kinderen vanaf 6 jaar.

Rondleiding 25 maart, 15 april, 6 mei en 13 mei (speciale moederdageditie). Extra zaterdag: 14 april (museumweekend) om 11u in het Stedelijk Museum Post CS, Oosterdoksekade, Amsterdam. Kosten: € 4,50 p.p. (entree incl rondleiding en (teken)materiaal). Res juniorclub@stedelijk.nl

Herrie maken

Kukeleku, quiquiriqui, cocorico, cock-a-doodle-doo? Maken hanen in Nederland een ander geluid dan in Spanje, Frankrijk en Engeland? Tijdens de Wakker Worden Kinderlezing op zondag 25 maart in science center Nemo laat spraakwetenschapper David Weenink kinderen zelf ervaren hoe iedere taal zijn eigen specifieke klanken heeft. En dat sommige klanken - bijvoorbeeld uit het Chinees – voor ons heel moeilijk zijn uit te spreken. Toch is het leren van een taal voor een mens relatief eenvoudig als je het vergelijkt met een computer. Met een paar simpele opdrachten laat Weenink de kinderen ervaren waarom het voor een computer zo moeilijk is om aan een combinatie van klanken de juiste betekenis te geven. Ouders wordt aangeraden hun oordoppen mee te nemen!

Kinderlezing op zo 25 maart 11u in science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Aanmelden: tot vrijdagmiddag 16u via info@e-nemo.nl. Kosten: €2,50 per losse lezing en gratis bij een toegangskaart voor NEMO.

Orgel spelen

Vrijdagmiddag 23 maart om 14u opent Harrie Bosch, wethouder van Leidsche Rijn, officieel de kindertentoonstelling Heel Kapot. De stoere mannen van de houthakkersroadshow verzorgen daarna een spectaculaire openingsact. Met kettingzagen bewerken zij grote stukken hout en creëren in korte tijd de mooiste kunstwerken. Kunstenaar Baschz legt dan de laatste hand aan de wandschildering die hij samen met scholieren van basisschool De Achtbaan heeft gemaakt: King Kong verwoest Leidsche Rijn. De toegang is gratis, iedereen is welkom en kinderen in het bijzonder. Heel Kapotis een interactieve expositie in paviljoen Het Gebouw voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, samengesteld door Villa Zebra. De expositie gaat over de vraag: ‘wat is nu eigenlijk heel en wat is ‘kapot?’ Kinderen worden uitgedaagd om te ontdekken wat er bijzonder kan zijn aan iets alledaags als ‘kapot’. Ze spelen voor King Kong en zien zichzelf in slowmotion terug. Ze treden op als ‘arts’ en proberen een ‘heel’ mens te maken uit kapotte lichaamsdelen of ze spelen op een orgel van gerecycled materiaal.

Doordeweeks is Heel Kapot in Leidsche Rijn (Hogeweide 3b) geopend voor basisscholen. Op woensdag (van 13u-17u) en in het weekend (van 11u-17u) is Heel Kapot geopend voor publiek. Kinderen die met een groep komen of een kinderfeestje willen vieren kunnen meedoen met een speciale workshop Circus Gibra. Inl 020-2867100 en bureau@utrecht.nl

Nachtmens worden

Het valt niet mee om dagmensen te laten kennismaken met de nacht van het Bergherbos. Als ‘ervaringsdeskundige’ houdt de Nachtwachter daar rekening mee. Een potje nachtsel en een flesje nachtwater spelen een rol in de voorbereiding op de nachtwandeling. Stukje bij beetje worden de dagmensen ingewijd in de geheimen van de nacht. Op een (kinder)nachtwandeling op 23 maart hoort ook enige kennis van het nachtjargon dat de Nachtwachter gebruikt, zoals ‘Sluier van stilte’. Per kind of meer kinderen uit een gezin mag maximaal 1 ouder mee.

Nachtwandeling op vr 23 maart van 19u30-21u30u voor kinderen van 6-12 jaar in natuurgebied Bergherbos. Vertrekpunt Bosrestaurant ‘t Peeske, Peeskesweg 12, aan de weg Beek-Stokkum. Kosten leden € 5, niet leden € 7. Aanmelden BC Veluwezoom, 026-4979100 of via www.natuurmonumenten.nl