Veertig wijken met te veel problemen

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie, PvdA) heeft vandaag 40 probleemwijken in 18 gemeenten aangewezen, waarin de komende jaren extra zal worden geïnvesteerd om achterstanden zoveel mogelijk weg te werken. Zij zou hierover vanmiddag een brief aan de Tweede Kamer sturen.

Over de selectie van de wijken is tot op het laatste moment gediscussieerd. Minstens één gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen de selectie of omschrijving van de wijk. Het ministerie wilde vanmorgen alleen zeggen dat tot op het laatste moment „de puntjes op de i zijn gezet”.

De meeste van de geselecteerde probleemwijken liggen in Rotterdam (zeven) en Amsterdam (vijf), maar ook wijken in Schiedam (Nieuwland) en Zaanstad (Poelenburg) worden genoemd. Het gaat grotendeels om bekende probleemwijken, zoals de Amsterdamse wijken Bos en Lommer, Oost, Nieuw-West en Noord. In Utrecht worden de wijken Kanaleneiland en Ondiep genoemd. In Rotterdam krijgen onder meer Bergpolder, Overschie en de Zuidelijke Tuinsteden financiële steun, en in Den Haag de Stationsbuurt en de Schilderswijk.

De brief volgt op de aankondiging in het regeerakkoord van een actieplan voor probleemwijken. Het kabinet trekt er jaarlijks 400 miljoen euro extra voor uit, waarmee de rijksbijdrage uitkomt op 1 à 1,4 miljard euro per jaar.

In de geselecteerde probleemwijken is volgens Vogelaar sprake van een „cumulatie van achterstanden en problemen”. Als maatstaf geldt hierbij de achterstand van een wijk ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Lagere inkomensgroepen, veelal allochtonen, zijn sterk vertegenwoordigd in de probleemwijken, ook als gevolg van een lage opleidingsgraad en een relatief hoge werkloosheid. Bewoners van deze wijken voelen zich vaak minder gezond. Ook ervaren ze meer overlast.

De wijken zijn geselecteerd op basis van 18 indicatoren voor sociaal-economische achterstanden (inkomen, werk, opleiding), fysieke achterstanden (o.a. prijs en kwaliteit van woningen), sociale en leefbaarheidproblemen (o.a. vandalisme, onveiligheid, sociale overlast) en fysieke problemen (o.a. vervuiling, verkeer, geluidsoverlast, woonomgeving).

Vogelaar begint maandag in Rotterdam met al aangekondigde bezoeken.

Alle wijken: pagina 3