Van Dijk verlaat Publieke Omroep

Netcoördinator Ton F. van Dijk gaat weg bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij heeft bedankt voor de baan van directeur televisieprogrammering. Deze nieuwe functie was hem aangeboden door de raad van bestuur van de NPO als onderdeel van een grotere reorganisatie. Volgens Van Dijk vereist zo’n baan betrokkenheid voor een langere periode. „Ik ben toe aan nieuwe uitdagingen.” Hij vertrekt per 1 september, maar heeft tot die datum een sabbatical. De raad van bestuur betreurt zijn vertrek. Er is nog geen opvolger.

Ton F. van Dijk is wel de machtigste man in Hilversum genoemd. Hij is netcoördinator Nederland 1 en was verantwoordelijk voor de nieuwe programmering van de publieke omroep die in september inging. De drie netten kregen een eigen profiel: Nederland 1 is de populaire zender, 2 is voor verdieping en 3 voor jonge, experimentele tv. In het programmeringsmodel verloren de omroepen hun thuisnetten. Dat leverde Van Dijk veel kritiek op van de omroepbestuurders. De raad van bestuur en de netcoördinatoren hebben zich echter niet te veel bemoeid met de inhoud van programma’s, concludeerde oud EO-directeur De Boer onlangs. Hij deed onderzoek in opdracht van de directie. De spanningen in het bestel zijn wel toegenomen en lijken een steeds groter probleem te worden, aldus De Boer.

Ondanks de kritiek wordt Ton F. van Dijk ook gezien als de man die aan de wieg stond van de weg omhoog. De drie publieke zenders kunnen sinds september de concurrentie weer aan met de commerciëlen, blijkt uit de kijkcijfers.

De NPO benoemde Jan Westerhof tot directeur radioprogrammering, Michel Mol is directeur innovatie en nieuwe media en William Valkenburg directeur internet.