Vallende ster

Vallende ster Het Onafhankelijk Toneel brengt een bewerking van Bernlefs novelle Vallende ster, over de variété-artiest Wim Witteman op de laatste dagen van zijn leven. Tegenspelers van acteur René van ’t Hof zijn vooral de dingen. Klokken rollen het toneel op en af, kasten draaien een slag in de rondte, stoelen lopen op eigen benen en touwen, heel veel touwen, komen uit de muur. Witteman ziet de dingen door de ogen van zijn jong overleden broer. Onbegrijpelijk en eigenmachtig zijn die dingen, beangstigend en tegelijk fascinerend. Ze verbeelden de wereld van een autist maar ze hebben nóg een functie, een artistieke. Van ’t Hof speelt als een clown met de dingen. De begenadigde mimespeler valt samen met zijn personage. Van ’t Hof, bekend van Theatergroep Carver, beheerst de kunst van het stomme spel als geen ander. Alles is nieuw en elke beweging kost moeite – daarop berust zijn komische act. Een andere tegenspeler is de video. O.T.-leider Gerrit Timmers speelt de mensen uit Wittemans leven live, op die video, en dat doet hij goed. Gerrit Timmers gaf Vallende ster ook vorm. Met licht dat plagerig zwenkt. Met een doeltreffende symboliek, met humor en tragiek. Regisseuse Mirjam Koen voegde er een helderheid aan toe die de verwarde gedachten van de protagonist allengs begrijpelijk maakt. Koen en Timmers combineren Bernlefs associatieve woordenstroom met de absurdistische beeldentaal van Beckett, die er ook in Wittemans leven toe deed. Het resultaat van die mix is prachtig. T/m 22 april O.T. Theater, Rotterdam. Inl 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl. Gerrit Timmers en René van 't Hof in 'Vallende ster'. (Foto Leo van Velzen) Rotterdam, 14-02-07. Gerrit Timmers en Rene van 't Hof repeteren een nieuwe voorstelling van het Onafhankelijk Toneel. Foto Leo van Velzen NrcHb Velzen, Leo van

Het Onafhankelijk Toneel brengt een bewerking van Bernlefs novelle Vallende ster, over de variété-artiest Wim Witteman op de laatste dagen van zijn leven. Tegenspelers van acteur René van ’t Hof zijn vooral de dingen. Klokken rollen het toneel op en af, kasten draaien een slag in de rondte, stoelen lopen op eigen benen en touwen, heel veel touwen, komen uit de muur. Witteman ziet de dingen door de ogen van zijn jong overleden broer. Onbegrijpelijk en eigenmachtig zijn die dingen, beangstigend en tegelijk fascinerend. Ze verbeelden de wereld van een autist maar ze hebben nóg een functie, een artistieke.

Van ’t Hof speelt als een clown met de dingen. De begenadigde mimespeler valt samen met zijn personage. Van ’t Hof, bekend van Theatergroep Carver, beheerst de kunst van het stomme spel als geen ander. Alles is nieuw en elke beweging kost moeite – daarop berust zijn komische act.

Een andere tegenspeler is de video. O.T.-leider Gerrit Timmers speelt de mensen uit Wittemans leven live, op die video, en dat doet hij goed. Gerrit Timmers gaf Vallende ster ook vorm. Met licht dat plagerig zwenkt. Met een doeltreffende symboliek, met humor en tragiek.

Regisseuse Mirjam Koen voegde er een helderheid aan toe die de verwarde gedachten van de protagonist allengs begrijpelijk maakt.

Koen en Timmers combineren Bernlefs associatieve woordenstroom met de absurdistische beeldentaal van Beckett, die er ook in Wittemans leven toe deed. Het resultaat van die mix is prachtig.

T/m 22 april O.T. Theater, Rotterdam. Inl 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl.