‘The Dutch Destroyer’ heeft een nieuwe missie

Ex-wereldkampioene kickboksen, boksster en actrice Lucia Rijker (39) hoopt dit weekeinde op Papendal bokstalenten te vinden voor een team met olympische ambities.

Lucia Rijker: „Ik ben een veeleisende coach.” Foto Patricia Steur Lucia Rijker FOTO: Patricia Steur Steur, Patricia

Ruim twaalf jaar geleden vertrok Lucia Rijker (Amsterdam, 1967) naar Los Angeles. Als kickboksster had ze de wereldtop bereikt, maar de vrouwenbokssport was nog grotendeels onontgonnen terrein. Door haar ijzersterke optreden tijdens een reeks gevechten en het behalen van de wereldtitel in het vedergewicht wijdden Amerikaanse zenders een tv-special aan The Dutch Destroyer. Rijker werd actrice. Toch had het weinig gescheeld of ze had de handdoek in de ring gegooid, toen haar carrière in Hollywood dreigde te stagneren.

Tot ze benaderd werd door Clint Eastwood voor de rol van boksster Billy the Blue Bear in de film Million Dollar Baby. Rijker: „Het succes kwam nota bene uit een hoek waarvandaan ik het niet verwachtte. Als je ergens in gelooft, moet je niet opgeven, wat de mensen om je heen ook zeggen. Het klikt eigengereid, maar ik ben wel hét bewijs van deze uitspraak.”

Million Dollar Baby leverde regisseur Clint Eastwood een Oscar op, Rijker uitstekende recensies, nieuwe filmscripts en het aanbod voor een Million Dollar Lady-boksgevecht in Las Vegas tegen haar aartsrivale Christy Martin. Inzet: een miljoen dollar. Het gevecht was voor Rijker de mogelijkheid zichzelf neer te zetten als sport- en zakenvrouw, en om haar sportcarrière af te ronden. Maanden was ze bezig met de fysieke en promotionele voorbereiding tot het noodlot twee weken voor het gevecht toesloeg: door een ongelukkige beweging op de trainingsmat scheurde Rijker haar achillespees af en werd het op voorhand historische gevecht afgeblazen.

Nu, anderhalf jaar later, is Rijker hersteld van haar blessure, maar de kans op een nieuwe datum voor het Million Dollar Lady-gevecht is vervlogen. „Ik heb allerlei pogingen ondernomen met de bokspromotor te overleggen, maar zonder succes”, vertelt ze in een restaurant in het chique winkelcentrum The Grove in LA. „Ik ben benaderd door een advocaat die meende genoeg bewijs te hebben voor een rechtszaak tegen de promotor. Hier in Amerika betekent sueing dat je respect afdwingt, maar ik vind het nogal wat. Oké, het doel was om de onderhandelingen weer te openen, maar ik ben te Europees om iemand voor het gerecht te dagen.”

De zomer van 2005 werd een inktzwarte periode in haar leven. Vlak na de afgelasting van het gevecht overleed haar moeder aan de gevolgen van een hersenbloeding. „Ik kreeg een paar flinke knallen achter elkaar en vroeg me af wat de boodschap ervan was. Ik heb een rustperiode ingelast en ben gaan reizen. Ik heb de tijd genomen om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd.”

Eenmaal terug in Los Angeles hakte ze de knoop door. Audities voor filmrollen hadden haar zo nu en dan een leuke rol opgeleverd, maar wat ze wil is werken als bokscoach. „Als coach kan ik voor een langere periode bouwen en ruw talent ontwikkelen”, licht ze toe. „Door mijn studie als performance-enhancing coach beschik ik over meer technieken dan alleen een sportcoach. Daarmee wil ik talenten begeleiden.”

Rijker heeft enkele aanbiedingen op zak van Amerikaanse televisiezenders om een American Boxing Idol-achtig programma te presenteren en co-produceren, maar ze heeft bewust gekozen voor een start in Nederland. In het nationaal sportcentrum Papendal geeft ze zondag een seminar en hoopt ze vrouwelijke bokstalenten te ontdekken voor haar te formeren Team Rijker.

„Als ik talent zie in de boksring word ik verliefd en kan ik bergen helpen verzetten. De jonge bokssters moeten het natuurlijk ook zelf willen, maar ik geloof er heilig in dat de tijd is aangebroken dat vrouwen als profbokser een goed bestaan kunnen opbouwen. Vrouwenboksen hier in Amerika is puur een solosport, vandaar dat ik een team wil formeren. Een team werkt goed en efficiënt, je kunt het niet alleen zoals Laila Ali.”

De ironie wil dat Rijker ooit Laila Ali, dochter van de legendarische Muhammad Ali, boksen heeft geleerd. Ali, een behoorlijk verwende dame, heeft er voor gekozen haar bekende naam uit te venten en doet sinds kort mee aan de Amerikaanse versie van Dancing with the Stars. „Leuk voor haar, maar je helpt het vrouwenboksen er niet mee”, merkt Rijker op.

„Je hebt sportief en zakelijk talent nodig, een visie en charisma en dan in teamvorm. Ik hoop dat al het bokstalent erbij zal zijn op Papendal. Mijn insteek is te faciliteren, te coachen, contacten te leggen en het team te leiden in overleg met de privétrainers van de bokssters. Je moet groot kunnen denken voor dit project en daar hoort een samenwerking met de trainers bij. Er kunnen dingen uit voortkomen, zoals The Road to London 2012, een reality boksshow, en bovenal goede faciliteiten.”

Grinnikend: „Ik ben een veeleisende coach, maar het gaat om hetcreëren van een platform voor vrouwelijk bokstalent. Je moet een missie hebben in het leven.”

Alles over Lucia Rijker opwww.luciarijker.net

    • Griselda Molemans