Televisie Voorkeur

In de vierde serie van het programma Wheeler Dealers houden Mike Brewer en Edd China zich bezig met het opsporen en restaureren van klassieke auto’s, waaronder types als de Porsche 911, de Mercedes SL, de Lotus Esprit (foto), de Alfa Romeo Spider en een Volvo T-5. Discovery Channel, 18.00-19.00u. Foto BBC OLYMPUS DIGITAL CAMERA

actualiteiten

Koppen. Reportage uit Sint-Niklaas waar 700 koppels symbolisch zijn getrouwd of hertrouwd als steun voor de zwarte schepen van burgerzaken Wouter Van Bellingen, bij wie eerder drie koppels niet wilden trouwen om zijn huidskleur. Verder een reportage over de overvolle instellingen voor mentaal gehandicapten, waarvoor 8.200 mensen wachten op plaats, en aandacht voor het nieuwe gerechtsgebouw in Gent, klaar na 35 jaar plannen. België 1, 21.10-21.45u.

Nova. De minister van Integratie en wijkverbetering, Ella Vogelaar, vertelt over het plan van het kabinet om probleemwijken om te vormen in prachtwijken; daarbij een reportage over de effecten van een dergelijk plan van het vorige kabinet, waarbij een wijk in Den Helder werd geadopteerd door minister Remkes. Verder een reportage over middelbare scholieren in Nijmegen die een magisch vierkant hebben ontdekt. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Andere tijden: De Europese school. Het vijftigjarige Europa heeft vanaf het begin eigen scholen gehad. De eerste werd opgericht in Luxemburg voor de kinderrijke gezinnen van de ambtenaren die kwamen werken voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, voorloper van de EU. Een vader, een leraar en leerlingen van het eerste uur kijken terug op hun schooltijd via de documentaire Kleine Wereldburgers, die in 1962 werd gemaakt. Ned.1,21.25-22.00u.

Holland Doc: Afrika reeks. De documentaire Photo Souvenir gaat over de fotograaf Philippe Koudjina, die in de jaren 60 in Niger actief was. Nu is de bejaarde Koudjina gestopt met fotograferen en liggen de negatieven te verpieteren. Bewonderaars van hem proberen zijn werk onder de aandacht te brengen van een rijke verzamelaar. Ned.2, 22.50-23.45u.

Dossier 2300: Leven met een half lijf. Tweedelige documentaire over Rosemary Siggins uit Utah die is geboren met een aandoening waardoor zij op jonge leeftijd gedwongen was om haar benen te laten amputeren. Desondanks is zij getrouwd en heeft zij een kind. RTL4, 22.55-23.55u.

Het dagboek van Goebbels. Laatste, tweede deel van documentaire over Joseph Goebbels aan de hand van fragmenten uit zijn dagboeken. Goebbels (1897-1945), minister van propaganda van Hitler en symbool van gewetenloze propaganda, zou een veel complexere persoonlijkheid hebben dan vaak wordt aangenomen. Met nooit eerder op televisie getoonde archiefbeelden. België 2 (Canvas), 22.55-23.40u.

Der Weg nach Europa. Documentaire over vijftig jaar Europese politiek tegen de achtergrond van de oprichting van de EEG, voorloper van de huidige EU, op 25 maart 1957 in Rome. ARD, 23.45-0.30u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Matthijs van Nieuwkerk, journalist en presentator van het populaire programma De wereld Draait Door. Verder een optreden van de zanger/pianist Roel van Velzen. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten o.a. Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en acteur Daan Schuurmans die vertelt waarom hij ook als quizmaster gaat optreden. Yesim Candan legt haar project Inspiratie voor Integratie uit en het duo Camu, oftewel Jan Mulder en Remco Campert, sluit onofficieel de Boekenweek af. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Jan Wolkers komt langs met zijn vrouw Karina en zijn zonen Bob en Tom, en vertelt o.m. over zijn nieuwe uitgaven: een dagboek, een fotoboek en Het Waddenboek. Sophie Hilbrand vertelt o.m. over een filmrol die zij gaat spelen naar Wolkers boek Zomerhitte en over jongeren en politiek. Verder praat Eurocommissaris Neelie Kroes over 50 jaar Europa. Ned.1, 23.00-23.55u.

Question time. Presentator David Dimbleby nodigt een geselecteerd studiopubliek uit om vragen te stellen aan een panel met daarin landelijke politici en vooraanstaande Britten, deze keer over de oorlog in Irak. BBC1, 23.35-0.35u.

informatief

The real story: Nurses on the run. Honderden Britse verpleegsters emigreren naar Australië. Dat betekent een enorme aderlating in Groot-Brittannië voor de toch al onderbezette gezondheidszorg. BBC 1, 20.00-20.30u.

amusement

De Hoofdprijs. Programma rond de uitreiking van de De Hoofdprijs, een prijs voor de populairste ‘programma’s met een jong karakter’ in 2006. Categorieën: amusement, info(tainment). drama, acteur m/v, presentator m/v. Kanshebster Sophie Hilbrand presenteert het geheel, later op de avond gevolgd door het programma De allerslechtste televisie aller tijden over programma’s die zo slecht waren dat ze voortijdig van het scherm werden gehaald, of die zo weinig bekeken en laag gewaardeerd werden dat ze nooit meer terug zullen komen. Ned.3, 20.25-21.20 & 21.20-21.55u.

sport

NOS Sportjournaal. Aandacht o.m. voor WK kunstrijden in Tokio. Ned.1, 18.50-19.00u & Ned.3, 22.30-22.55u.