Steekpartijen op scholen in A’dam en Naaldwijk

Een 15-jarige scholier van het Martcanti College in Amsterdam-West is vanochtend op het schoolplein neergestoken door een 15-jarige medeleerling. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. De dader was vanochtend nog niet aangehouden.

Het was vanochtend nog niet bekend hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer waren. Hij was nog wel aanspreekbaar, zei een woordvoerder van de politie. Volgens de politie kregen de twee jongens ruzie over een spelletje, waarbij een van de jongens een mes trok en de ander een keer in zijn rug stak. De dader sloeg vervolgens op de vlucht. Zijn identiteit is bij de politie bekend.

Het Marcanti College in de Jan van Galenstraat is een vmbo-school met een havo-kansklas. De lessen zijn vanmorgen gewoon doorgegaan, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Op een middelbare school in Naaldwijk werd gisteren eveneens een leerling neergestoken. Drie jongens belaagden hem, op het moment dat hij de Interconfessionele Scholengroep Westland aan de Tiendweg verliet. Daarop vluchtte hij het schoolgebouw weer in, waar hij – ondanks tussenkomst van de aanwezige conciërge – in zijn arm werd gestoken met een schaar, die van de balie werd gepakt. De havo-scholier raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Onduidelijk is volgens de politie in de regio Haaglanden vooralsnog of er sprake is van een racistisch motief. Het 16-jarige slachtoffer is allochtoon. De politie heeft drie verdachten gearresteerd, variërend in leeftijd van zeventien tot en met negentien, die afkomstig zijn uit De Lier en Maassluis. „Wij hebben geen aanleiding om te veronderstellen dat sprake is van een racistisch motief”, zei schooldirecteur Cor van Dalen vanmorgen.

Geen van de drie mogelijke daders staat, voor zover bekend, ingeschreven bij een van de acht vestigingen van de scholengemeenschap. Volgens Van Dalen is het te danken aan de conciërge dat het handgemeen niet verder uit de hand is gelopen. „Hij heeft zich letterlijk in de strijd geworpen, maar hij heeft helaas niet weten te voorkomen dat een van die drie jongens een schaar van de balie pakte en toesloeg.”

Van Dalen spreekt van „een incident”, en ziet geen causaal verband met de steekpartij van dinsdag op een schoolplein in Rotterdam, waarbij een 21-jarige jongen in zijn been werd gestoken.