Papegaaienziekte besmet 1 op 12 duiven Amsterdam

rotterdam, 22 maart. - Eén op de twaalf Amsterdamse duiven is besmet met de bacterie die papegaaienziekte (psittacose) veroorzaakt. Dat schrijft Edou Heddema in zijn proefschrift waarop hij vandaag aan de Universiteit van Amsterdam promoveert. Duiven kunnen drager zijn zonder ziek te zijn van de bacterie Chlamydophila psittaci. Mensen kunnen - vooral via uitwerpselen - besmet raken en ziek worden. Meestal ontstaat er dan een griepachtige ziekte die vanzelf over gaat. Soms krijgen patiënten een ernstige longontsteking. Heddema ontwikkelde een snelle test voor psittacose-besmettingen, waardoor de ziekte makkelijker op te sporen is. De nieuwe test werkt met de techniek van de polymerase chain reaction (PCR). Een arts die psittacose diagnosticeert moet dat aangeven bij de inspectie. In 2004 en 2005 is het aantal meldingen gestegen, maar dat kan komen, stelt Heddema, doordat de snelle test beschikbaar kwam. Traditioneel krijgen vooral vogelhouders en pluimveeverwerkers psittacose. Vroeger was de diagnose lastig, omdat de bacterie moeilijk in het laboratorium te kweken is.