‘Oproeppolitie uit Angola naar Harare’

Angola gaat 2.500 man oproerpolitie sturen naar het onrustige Zimbabwe. Dat heeft de Zimbabweaanse minister van Binnenlandse Zaken Kembo Mohadi vandaag gezegd in de Britse krant The Times. De zuidelijk Afrikaanse landen Angola en Zimbabwe zijn vorige week tot een overeenstemming gekomen.

In Zimbabwe is de regering van president Robert Mugabe de laatste weken hard opgetreden tegen leden van de oppositie. Eerder deze maand zei het hoofd van de politie dat de Zimbabweaanse politie onvoldoende is getraind. De – jonge – agenten zouden de ervaring missen om om te gaan met rellen. Met name rond de hoofdstad Harare is het onrustig.

De eerste duizend Angolezen worden 1 april verwacht. Angola wordt beschouwd als een van de sterkste militaire landen van het continent. De in eigen land gevreesde oproerpolitie maakt deel uit van de presidentiële garde van José dos Santos.

Anonieme bronnen binnen de Zimbabweaanse politie zeggen dat eerder al uitwisselingsprogramma’s met politie uit zuidelijk Afrikaanse landen op kleinere schaal plaatsvonden. „Ze kunnen hier alleen maar zijn om te rellen te onderdrukken en om onze eigen oproerpolitie te helpen.”