Ook bewust leven? Lees het interview met Beau

Happinez (5,50 euro) ziet „subtiele signalen” van een „aardverschuiving in de westerse cultuur”. Namelijk mensen die kiezen voor een boek in plaats van tv, slow food en koekjes naar grootmoeders recept. Het zijn de ‘cultural creatives’, aldus Happinez. Er zou sprake zijn van een groeiende interesse voor innerlijke ontwikkeling, en besef dat de ecologische situatie kritiek is. Speciaal voor deze groep: in de ideële bladen.

Ook Goodies (4,95) ziet „een nieuwe mens”. En dat aantal groeit. Reden dus voor nog een ideëel blad. Een glossy voor mensen die bewust willen leven, maar daar eigenlijk niets voor willen opgeven. En dat levert in dit tweede nummer nogal wat tegenstrijdige artikelen op. ‘Duurzaam rijk worden’ bijvoorbeeld, en een zes pagina’s tellend interview met Beau van Erven Dorens. Een reis naar Nepal maakte diepe indruk. Hij zag er de gevolgen van klimaatverandering. Deze ‘man met een missie’ is soberder gaan leven: gooide zijn Maserati en Jaguar de deur uit, gaat op de fiets naar zijn werk, maar houdt nog wel van oesters en champagne. „Dat wil ik ook mijn hele leven blijven doen.”

Daarnaast in Goodies een (kleine) mooie fotoreportage van duurzame architectuur: ecoflats, stadstuinen en een hutje in Afrika, maar dan wel design. Verder stikt het in het blad van de tips om bewuster te leven. Verreweg de meeste zijn voor de hand liggend (‘Koeien hebben ook gevoel’, ‘De wereld is beter af met vegetariërs’, en de schade van een vliegreis kun je beperken door een aantal bomen te laten planten), maar af en toe is er ook een vernieuwend idee: ‘kruip bij de boer in bed’. Via het ‘Betere Boerenbed’ huur je een tent op een boerenerf. Uiteraard, vermeldt Goodies, hoef je niet af te zien. De tent heeft een houten vloer, een kookeiland en een tweepersoonsbed.

Serieuzer is Ode (‘Voor intelligente optimisten’ 7,75 euro), met een fotoreportage over katoenboeren in India. De boeren zouden in een wurggreep zijn beland. Door het toenemende gebruik van schadelijke chemicaliën stijgen de kosten, de schulden en gezondheidsklachten. Het aantal zelfmoorden ligt er rond de drie per dag. Daarom voor de Ode-lezer een rijtje adressen waar ‘schoon’ katoen te koop is.

Nog een reden om je druk te maken over chemicaliën: je wordt er dik van. Het artikel ‘Waarom diëten niet werken’, benadrukt dat bepaalde industriële chemicaliën invloed hebben op de stofwisseling en de eetlust. Je kunt er zelfs meer vetcellen van krijgen.

Biologisch eten dus. Dat kan met Smaakmakend (gratis, bij natuurwinkels), ook ideëel, maar dan wat eten betreft. Dit lentenummer staat in het teken van eieren. ‘Artisjokken met eiervinaigrette’ bijvoorbeeld, van romige, volle biologische eieren.

    • Lineke Nieber