nrc.nl/blogs

NRC.NL/BLOGS wethepeople.nrc.nl Straatkinderen. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze verbaasden zich over de straatkinderen in Roemenië . „Agressieve bedelkinderen kennen we uit Peru, Kenya en China, maar in Europa waren we ze nog niet eerder tegengekomen, hooguit in heel lichte mate in de Albanese havenstad Durres”, schrijft Beerekamp op de weblog Expeditie Europa. „Boekarest telt een flink aantal straatkinderen, maar die snuiven lijm en zijn nogal apathisch. In Turkije wordt veel gebedeld, maar net als in Amsterdam, Parijs en Londen wordt een beroep gedaan op je schuldgevoel, zij het in vele gevallen door nogal dramatische verminkte paria’s. Maar het aanklampen door kinderen die je niet met rust laten voordat je ze geld hebt gegeven of afgeblaft, dat zou in Europa eigenlijk niet voor moeten komen. Het wordt getolereerd in sommige Roemeense toeristenoorden: Sighisoara, Brasov, zelfs in het ter gelegenheid van de culturele hoofdstad schoongeveegde Sibiu.” www.nrc.nl/ee Prins, Janine

Mijn Europa. Aan de vijftigste verjaardag van de Europese eenwording wordt ook aandacht besteed op We the People, de interactieve website van www.nrc.nl. Iedereen kan meedoen aan het project ‘Mijn Europa’. Lezers kunnen een foto insturen die volgens hun die eenwording het best verbeeldt – de slagvelden van Verdun bijvoorbeeld, of de bio-energiecentrale bij Cuijk, uitdrukking van het Europese streven naar een schonere planeet. Schrijf er duidelijk bij waarom precies die foto op de site hoort.

wethepeople.nrc.nl

Straatkinderen. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. Ze verbaasden zich over de straatkinderen in Roemenië . „Agressieve bedelkinderen kennen we uit Peru, Kenya en China, maar in Europa waren we ze nog niet eerder tegengekomen, hooguit in heel lichte mate in de Albanese havenstad Durres”, schrijft Beerekamp op de weblog Expeditie Europa. „Boekarest telt een flink aantal straatkinderen, maar die snuiven lijm en zijn nogal apathisch. In Turkije wordt veel gebedeld, maar net als in Amsterdam, Parijs en Londen wordt een beroep gedaan op je schuldgevoel, zij het in vele gevallen door nogal dramatische verminkte paria’s. Maar het aanklampen door kinderen die je niet met rust laten voordat je ze geld hebt gegeven of afgeblaft, dat zou in Europa eigenlijk niet voor moeten komen. Het wordt getolereerd in sommige Roemeense toeristenoorden: Sighisoara, Brasov, zelfs in het ter gelegenheid van de culturele hoofdstad schoongeveegde Sibiu.”

www.nrc.nl/ee