‘Nederland schudde Europa wakker’

„Het Nederlandse – en eerder het Franse – ‘nee’, hebben Europa wakker geschud”, meent premier Balkenende. „Het is duidelijk dat de Europese Grondwet onvoldoende steun heeft. Tegelijkertijd kunnen en mogen we niet alles bij het oude laten.”

De premier zei dit vanmiddag in zijn toespraak bij de feestelijke viering, in aanwezigheid van de koningin, van de vijftigste verjaardag van de Europese Unie (EU) in de Ridderzaal. Juist om aan de zorgen van burgers tegemoet te komen, zijn volgens de premier verbeteringen nodig. Zoals versterking van de rol van de Tweede Kamer, zodat besluiten dichter bij de burger worden genomen.

Tegelijkertijd brak de premier een lans voor de EU, die hij een van de meest succesvolle projecten in de geschiedenis noemde. „Er wordt wel gezegd dat de tijd van grote Europese idealen voorbij is. Daar geloof ik niets van”.

Volgens Balkenende zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar het meest ,,Europa-minded”. Zeventig procent zou volop vertrouwen in de EU hebben.

Europa-debat: pagina 12