Moslimbroederschap roept op tot boycot

De oppositionele Moslimbroederschap in Egypte heeft opgeroepen tot een boycot van het referendum dat volgende week maandag wordt gehouden over wijziging van de grondwet. Volgens de Moslimbroederschap, die formeel is verboden maar de afgelopen jaren wordt gedoogd, zijn de voorgestelde amendementen in strijd met democratische beginselen, en alleen bedoeld om de macht van president Hosni Mubarak en zijn Nationaal-Democratische Partij (NDP) te bestendigen. Ook de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Egypte, hebben publiekelijk kritiek geuit.

De grondwetswijziging omvat in totaal 34 amendementen, volgens de regering juist noodzakelijk voor democratische en economische hervormingen in het land. Zo wordt partijvorming op religieuze basis verboden, een impliciete bedreiging voor de fundamentalistische Moslimbroederschap. Ook komen er een strengere anti-terreurwet en een nieuwe kieswet. Daarbij vervalt de bepaling dat de rechterlijke macht de jurisdictie heeft over de stembusgang.

Afgelopen zondag gaf de door de Moslimbroederschap gedomineerde oppositie al blijk van haar ongenoegen over de grondwetswijziging. Meer dan honderd volksvertegenwoordigers liepen uit protest uit het parlement toen daar over de amendementen gesproken zou worden. In afwezigheid van de oppositie werden de voorstellen vervolgens door het parlement aangenomen, en wees president Mubarak 26 maart aan als datum van het te houden referendum. (AP)