Meer agentes schuldig aan seksuele intimidatie

Het aantal vrouwelijke politieagenten dat zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie van collega’s is de afgelopen zes jaar gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep.

De stijging van het aantal vrouwen dat zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie is volgens onderzoeksleider Mechtild Höing te verklaren uit het feit dat het aantal vrouwelijke werknemers bij de politie is gestegen en sommige vrouwen zich aanpassen aan de heersende groepscultuur.

Vrouwen intimideren meestal door middel van een onpersoonlijke vorm, zoals het versturen van pornografische e-mails. Mannen doen dat vaak persoonlijk en fysiek gericht.

In 2006 vond soortgelijk onderzoek plaats. Uit vergelijking van beide onderzoeken blijkt dat het aantal politiefunctionarissen dat slachtoffer is van seksuele intimidatie in die periode niet is gedaald. Bijna tweederde van alle vrouwelijke agenten heeft er de afgelopen twee jaar mee te maken gehad, bij mannen is dat 48 procent. Over het aantal daders is weinig bekend omdat slechts 22 procent van de slachtoffers informatie over de dader verstrekte.

In vergelijking met zes jaar geleden is er wel een daling zichtbaar bij het aantal vrouwelijke agenten die bij herhaling slachtoffer worden. Dat percentage is gedaald van 48 procent in 2000 naar 32 procent in 2006. Het merendeel van de slachtoffers wordt seksueel geïntimideerd door personen met een hogere rang. Vrouwelijke agenten komen minder vaak met intimidatie in aanraking dan militairen, zo blijkt uit onderzoek vorig jaar bij Defensie. Daar staat tegenover dat seksuele intimidatie van vrouwen bij de politie weer vaker voorkomt dan in het bedrijfsleven.

‘Pesten’ is de afgelopen zes jaar bij de politie niet minder geworden. Vier op de tien personeelsleden is daar in een half jaar tijd mee geconfronteerd, pesten heeft daarmee volgens de onderzoekers een structureel karakter bij de politie.