Medici: navelstreng na twee minuten afbinden

Het is beter de navelstreng van een baby niet direct na de geboorte af te binden. Ruim twee minuten wachten verbetert de samenstelling en het volume van het bloed van pasgeborenen. De baby heeft er nog maanden voordeel van. Dat schrijven een gynaecologe en een epidemioloog van Canadese universiteiten in het gisteren uitgekomen nummer van het Journal of the American Medical Association.

Laat afbinden kent kleine nadelen: soms krijgt een baby een te hoog gehalte rode bloedcellen, of het bloed is de eerste dagen wat aan de stroperige kant. Maar in onderzoekssituaties liep een baby daar nooit schade door op.

Voordeel van laat afbinden is dat de baby’s in hun eerste levensmaanden veel minder last hebben van bloedarmoede en ijzertekort. Vooral in ontwikkelingslanden is ijzergebrek een groot probleem.

Het eerste wat een verloskundige doet nadat een baby uit de baarmoeder is, is een klem op de navelstreng zetten. Daarna wordt de levenslijn tussen moeder en kind al snel doorgeknipt. Het kind is dan ‘vrij’ om te worden geholpen bij de eerste ademteugen, om contact te hebben met de moeder en om te worden onderzocht op snel zichtbare gebreken. Dat is in de Nederlandse praktijk een van de redenen om snel de navelstreng door te knippen.

Maar de navelstreng ‘klopt’ nog direct na de geboorte. De placenta is gevuld met bloed en omdat die in de buik onder barensdruk staat, stroomt er bloed van placenta naar baby. Bij later doorknippen krijgt een baby van drie kilo nog 60 tot 120 milliliter extra bloed uit de placenta. Die ‘placentatransfusie’ kan een kwart tot ruim een half drinkglas vullen.

Als nadeel van dat extra bloed is vaak gezien dat er in de eerste levensdagen ook meer rode bloedcellen sterven. De vervanging van rode bloedcellen is een normaal proces, maar bij baby’s soms nog niet op orde. Ze worden dan geel van een afbraakproduct en moeten ‘onder de lamp’. Dat gebeurde echter niet vaker als de navelstreng laat wordt afgebonden.

De onderzoekers baseren hun advies om later af te binden op een meta-analyse, waarin alle goede onderzoeken die tot nu toe naar navelstreng afbinden zijn gedaan, werden gepoold, zodat er statistisch krachtiger resultaten uit kwamen.

Een commentator in het tijdschrift sluit zich daarbij aan, maar vindt dat er nog een grote studie nodig is. Ook schrijft hij dat om een baby goed te ‘vullen’ met placentabloed de boreling 25 centimeter lager dan de placenta moet worden gehouden.