Lenteweer in aantocht

Na een wisselvallige en vrij koude week wordt het vanaf zondag bestendig en zeer zacht lenteweer. Dit heeft te maken met een krachtig hogedrukgebied dat boven Scandinavië komt te liggen.

Vannacht en morgenochtend staat ons weer nog onder invloed van een lagedrukgebied dat langzaam over Duitsland zuidwestwaarts trekt en daarbij in activiteit afneemt. De bijbehorende storing doet Nederland aan, waardoor er vanavond en vannacht overal regen valt. Er waait een stevige noordelijke wind, die aan de kust krachtig tot hard (kracht 6 à 7) is.

Het koelt vannacht tot tussen 3 en 6 graden af. Morgenochtend komt er veel bewolking voor en in Limburg kan nog een spatje vallen. Morgenmiddag echter breekt vanuit het noorden de zon geleidelijk steeds meer door, het laatst in de zuidelijke provincies. De temperatuur stijgt naar een graad of 10. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtige noordoostelijke wind.

In de nacht naar zaterdag maakt het binnenland kans op een graadje vorst aan de grond, terwijl de temperatuur op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter tot aan het vriespunt daalt.

Zaterdag hebben wolken opnieuw de overhand, maar blijft het wel droog. Het wordt ongeveer 11 graden. Zondag zal het overwegend zonnig zijn. Daarbij loopt de temperatuur naar 12 tot 15 graden op.

Ook maandag is het zonnig en wordt het nog iets warmer.