Kunstliefde onstaat op jonge leeftijd

Een derde van de liefhebbers van beeldende kunst is daar op jonge leeftijd mee in aanraking gebracht. Dit blijkt uit een onderzoek van de Federatie Kunstbemiddeling en de Stichting Artes.

Zij ondervroegen vorig jaar drieduizend kunstliefhebbers; bijna een derde van hen zei tussen hun zestiende en tweeëntwintigste jaar in beeldende kunst geïnteresseerd te zijn geraakt. Mensen die hun eerste kunstwerken bij de kunstuitleen halen, kopen later veelal een kunstwerk bij een galerie, hoorden de onderzoekers. Andersom zijn bezoekers van galeries niet geneigd de overstap naar de kunstuitleen te maken.

De smaak van de kunstliefhebber ontwikkelt zich natuurlijk; zoekt hij eerst een werk dat bij de rest van het meubilair past, later maakt hij een autonomere keuze. Dan wil hij een werk vooral hebben omdat hij het mooi vindt of simpel omdat hij het moét hebben, aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er 695 professionele ‘kunstbemiddelaars’ in Nederland actief zijn, waaronder 580 galerieën en 115 kunstuitleencentra. In 2005 behaalden deze een gezamenlijke omzet van 130 miljoen euro. De gemiddelde omzet van een kunstuitleen bedraagt 233.000 euro per jaar, van een galerie 178.000 euro. Bijna 40 procent van de ondervraagde bemiddelaars voorzag een groei van het bedrijfsresultaat in 2006.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Kunst 10daagse die morgen begint. Zo’n 150 galeries en centra voor kunstuitleen houden tot 1 april open huis.