Koreaan breekt nucleair overleg af

De gesprekken over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma zijn vanochtend in Peking afgebroken zonder dat enige vooruitgang is geboekt. De impasse wordt veroorzaakt door een geldbedrag van ongeveer 25 miljoen dollar dat overgemaakt moet worden aan Noord-Korea. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Al sinds maandag weigerde de Noord-Koreaanse gezant Kim Kye-gwan daarom verder te praten over het opgeven van Noord-Korea’s nucleaire ambities in ruil voor buitenlandse hulp. Gisteren werd nog gesproken over verlenging van de onderhandelingsronde in Peking, maar vanochtend verliet Kim Diaoyutai het gastenverblijf voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in de Chinese hoofdstad, en stapte hij op het vliegtuig naar Pyongyang. Hij wuifde naar verslaggevers, maar legde geen enkele verklaring af.

De partijen in het zogeheten zespartijenoverleg (de beide Korea’s, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en voorzitter China) waren in Peking bijeengekomen om te praten over het vervolg op de doorbraak die vorige maand werd bereikt over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernprogramma en normalisering van de relaties met de VS en Japan. Concreet onderhandelingspunt is daarbij de toegezegde sluiting van de nucleaire installatie in Yongbyon, vooruitlopend op verdere Noord-Koreaanse stappen om zijn nucleaire voorraden en geheimen prijs te geven.

Bilaterale gesprekken tussen Noord-Korea en de VS verliepen eerder deze maand in New York zeer voorspoedig. Zo werd een oplossing gevonden om de belangrijkste hobbel uit de weg te ruimen in de onderlinge gesprekken, de door de VS in september 2005 aan Noord-Korea opgelegde financiële sancties. Formeel verboden de VS vorige week Amerikaanse bedrijven zaken te doen met de Banco Delta Asia in Macao, volgens Washington Noord-Korea’s financiële draaischijf in allerlei criminele activiteiten, zoals witwaspraktijken. Maar tegelijkertijd kreeg de bank in Macao, dat tot China behoort, de vrije hand om tegoeden op enkele tientallen Noord-Koreaanse rekeningen vrij te geven.

Onduidelijk is waarom de bedragen nog niet zijn overgeboekt naar Noord-Korea en hoe ernstig het afbreken van het overleg in Peking moet worden ingeschat. Volgens de meeste diplomaten is slechts sprake van onvoorziene, technische problemen aan Chinese zijde. Waarnemers zeggen dat Noord-Korea het overmaken van het geld uitbuit als een symbolische test in de onderhandelingen.

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill zei vanochtend niet te weten waarom zijn tegenspeler Kim plotseling vertrok. „De dag dat ik in staat ben het Noord-Koreaanse denken aan u uit te leggen, is waarschijnlijk de dag dat ik te lang met dit proces bezig ben”, zei hij. (Reuters)