Koken met Marije

De meeste kinderen vinden koken leuk. Vooral als het alleen maar leuk hoeft te zijn, en niet stiekem bedoeld is om ze aan het eten te krijgen. Zonder ouders met een verborgen agenda in de buurt, kan een middagje in de keuken met koters een spannende ontdekkingstocht worden. Door ze te laten voelen, ruiken, proeven en een paar vragen te stellen over zoiets als een avocado of een tomaat (hoe heet dit, hoe smaakt het, is hij rijp of onrijp, vind je het lekker) kun je ze spelenderwijs van alles leren.

Tijdens de koken-met-kleuters-workshop waarover ik afgelopen maandag schreef, verbaasde ik me over wat die kleintjes al wisten. Vriendin M. en ik hadden, naast alle ingrediënten voor de gevulde groenten, schaaltjes met kristalsuiker, zeezoutvlokken, een doorgesneden citroen, rode pepertjes en reepjes radicchio (een bittere slasoort) neergezet. Bijna allemaal konden ze de smaken benoemen. Zeker de helft beweerde van pittig eten te houden en één meisje begon op te sommen wat er nog meer bitter smaakt (koffie, grapefruit, bitterkoekjes).

Knap hoor, voor een vijfjarige. Maar waarschijnlijk hadden wij een nogal onrepresentatief groepje kleuters om ons heen verzameld, want het kennisniveau van basisschoolleerlingen over eten en drinken schijnt schrikbarend laag te zijn. Hopelijk gaat ‘Smaaklessen’ daar verandering in brengen. Smaaklessen is een initiatief van de koksvereniging Euro-Toques, dat flink is aangezwengeld door Pierre Wind en door steeds meer scholen wordt omarmd. Op een speelse manier, onder andere met smaakproefjes, worden kinderen bewust gemaakt van hun eigen smaak en ontwikkelen ze kennis over voeding. Je kunt meer lezen op www.smaaklessen.nl.

Vandaag een recept uit het nieuwe cultuurtijdschrift Hollands Diep. Fooddesigner Marije Vogelzang wijdt twee pagina’s aan de aardappel en doet daar iets heel grappigs mee. Ze maakt er stempels van, je weet wel, zoals wij vroeger op de kleuterschool deden, maar gebruikt bietensap in plaats van inkt. De volgestempelde papiertjes rolt ze op tot puntzakken, waarna ze de stempels frituurt en serveert in de zakjes.

Nodig:

aardappels

bietensap

arachideolie

fijn zeezout

Was de aardappels en droog ze. Laat de kinderen er stempels van maken, door in reliëf letters of figuurtjes uit te kerven (geef kinderen altijd scherpe mesjes; die zijn veiliger dan botte). Laat ze mooie rode stempels maken op A4’tjes. De A4’tjes mogen worden opgerold tot puntzakken en vastgezet met een nietje. Snijd de stempels bij tot vingerdikte, anders worden ze niet gaar. Verhit de arachideolie tot 130 graden en frituur hierin 6 minuten de aardappels tot ze glazig zijn en bijna gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en een half uur rusten. Verhit de olie tot 180 graden en frituur de stempelfrieten hierin goudbruin en knapperig. Bestrooi ze met zeezout en serveer ze in de puntzak.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij leuke ideeën voor kooksessies met kinderen? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil