Klaar zijn met die academie

Deze week: Rotterdam

Plek: de markt, Binnenrotte

Tjeerd Hendriks (24) Foto Luciana Caputo nrc next, Morgen pagina 31 Caputo, Luciana

Wie: Tjeerd Hendriks (24)

Wat: tweede keer tweede jaar van de Willem de Kooning Academie, richting autonome kunst

Krant: nrc.next

Tv: De wereld draait door

Radio: -

Website: www.3voor12vpro.nl

Wat ben je aan het doen?

„Ik heb effies eten gehaald, op weg naar de academie. Risotto met bospaddenstoelen. Alle ingrediënten in één zakje, van een koopman die erg van koken houdt. Goedkoop en lekker. Laatst had ik minder geluk. Toen had ik aardappelsoep met broccoli.”

Hoe laat begin je op school?

„Eigenlijk had ik vanochtend al les. Tekenen. Maar dat mis ik wel vaker.”

Waarom?

„Nou, omdat ik een ander... plan heb met tekenen. En omdat ik vorig jaar ook al veel getekend heb. Dalijk heb ik les in modelschilderen. Met een naaktmodel, vaak een vrouw. Dat is leerzaam. De laatste tijd schilder ik veel. Moet ook wel. Het afgelopen half jaar heb ik niks gedaan.”

Wat schilder je?

„Foto’s. Ik ben vooral foto’s aan het naschilderen. Foto’s van mensen, als een losse scène. Zonder bedoeling, eigenlijk. Kunstenaars die zeggen dat schilderijen een boodschap moeten overdragen – zinloos. Mensen interpreteren kunst vanuit hun eigen achtergrond, ervaringen en inzichten.”

Wat doe je als je thuiskomt?

„Jeezus, dat weet ik nog niet. Koken, denk ik. En dan weer schilderen.”

Wat zou je morgen nou het liefst doen?

„Het pand inrichten dat ik op het oog heb als atelier. Het staat leeg op de begane grond, ergens in het culturele hart van Rotterdam. Waar zeg ik niet. Ik wil een ‘omniet-verklaring’ om er anti-kraak te kunnen zitten. De eigenaar moet ik nog benaderen.”

En als morgen alles kan?

„Dan had ik die hele kunstacademie allang achter de rug. Dan zou ik drie ateliers hebben. Een in Rotterdam, een in Berlijn en een in New York.”

Dat is het?

„Het liefst zou ik later drie dagen per week met kunst bezig zijn en twee, drie dagen met muziek. Een beetje draaien – ik speel zelf niet. En muzikanten interviewen, popjournalist zijn. Ik schrijf nu voor Glamcult.”

En de risotto?

„Die mag blijven.”

Eppo König

    • Eppo König