Kiloknaller of biogehakt: ik proef ’t niet

Milieudefensie bepleit een milieuheffing van 85 cent per kilo vlees en een halvering van de veestapel. Alleen zo heeft de Nederlandse veehouder toekomst, aldus de actiegroep. Arie de Vlieger, directeur van Grootslagerij Arie, een keten van acht slagerijen in Gelderland en Utrecht, ziet niets in de heffing: „Dan kost een kilo gehakt geen 2,98 euro meer, maar 3,83 euro. Daar zullen de mensen niet blij van worden.”

Met de geschatte opbrengst van de vleestax, zo’n 700 miljoen euro, wil Milieudefensie boeren stimuleren om over te stappen op duurzame veeteelt. Is dat geen mooi uitgangspunt?

„Waar hebben we het over? Het meeste vlees komt allang niet meer uit Nederland. Rundvlees komt tegenwoordig uit Ierland en Zuid-Amerika, kipfilet uit Brazilië. Er zijn de afgelopen jaren al zoveel boeren weggepest. Als Milieudefensie haar zin krijgt, houden we straks geen boer meer over in Nederland. En ik denk niet dat we met zo’n heffing iets gaan veranderen aan de situatie in Brazilië.”

U bent een kiloknaller. In uw slagerijen kosten roomschnitzels, varkenslappen en rundergehakt slechts 2,98 euro per kilo. Dat is ‘fout vlees’ afkomstig uit de intensieve veehouderij, oordeelt Milieudefensie.

„Wat een onzin. Ik verkoop hetzelfde vlees als elders in Nederland en België. Omdat ik grote hoeveelheden inkoop, kan ik scherpe prijzen bedingen. En vergeet niet, veel mensen kunnen of willen niet meer geld uitgeven aan vlees.”

Heeft u wel eens een balletje gehakt geproefd van vlees uit een biologische slagerij?

„Ja, af en toe ga ik naar zo’n biologische slager. Ik moet toch weten waarom een kilo gehakt daar een tientje kost. Ik begrijp dat prijsverschil niet. Het smaakt net als ons eigen vlees.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens