‘Jurist lost schuld in met schenking’

Dick Schonis, voormalig advocaat van Goudstikker-erfgename Marei von Saher, schenkt 25 duizend euro aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Volgens Isaac Lipschits, emeritus-hoogleraar geschiedenis in Groningen, is daarmee het conflict tussen hem en Schonis over de financiële afwikkeling van Goudstikker-restitutie opgelost. Vorige maand bleek dat Schonis ruim 4 miljoen euro had verdiend met zijn juridische adviezen aan Von Saher. Dat schoot Lipschits, die voor Von Saher een pleidooi hield bij de restitutiecommissie en daarvoor niets ontving, in het verkeerde keelgat.

„Schonis had mij eerder verteld dat hij niet wist of hij wel een honorarium zou ontvangen. Maar hij had mij beloofd dat als dit wel het geval zou zijn, ik ook een bedrag zou ontvangen.”

Toen bleek dat Schonis ruim vier miljoen euro ging verdienen werd Lipschits kwaad en sprak van „bloedgeld”. Hij zegt nu zelf geen geld te willen ontvangen („Ik wil niet verdienen aan de Shoah”), maar suggereerde een schenking aan het Joods Historisch Museum.

Volgens Lipschits gaf zijn optreden in het VARA-programma De Wereld Draait Door over de kwestie bij Schonis de doorslag.

In de twee opvolgende uitzendingen maande Lipschits de advocaat aan om een deel van zijn inkomsten aan een joods goed doel te schenken. „Ik denk dat het op zijn gemoed heeft gewerkt. Hij heeft met die donatie zijn schuld willen inlossen.”

Schonis wil geen commentaar geven. „Het was een storm in een glas water, die nu is gaan liggen”, zegt hij. De donatie aan het Joods Historisch Museum kwam tot stand na bemiddeling van Menno Paktor, een vriend van Schonis en een kennis van Lipschits. Over het bedrag is de oud-hoogleraar zeer te spreken. „Het is nog geen één procent van het honorarium, maar het is een flink bedrag. Als het maar honderd euro was geweest had ik het zelf overgemaakt.”

    • Rosan Hollak